IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движението за независимост на Каталуния се разцепва преди изборите

В същото време социологическите проучвания сочат, че резултатите от вота през декември ще са доста оспорвани

10:27 | 27.11.17 г.
<p>
	Карлес Пучдемон при стартирането на предизборната му кампания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон при стартирането на предизборната му кампания. Снимка: Ройтерс

Движението за независимост на Каталуния е разединено за това как да продължи напред, докато в същото време социологическите проучвания предполагат, че резултатите от регионалните избори през декември ще са твърде близки, предава Bloomberg.

Докато отстраненият управител на региона Карлес Пучдемон отново потвърди обещанието си този уикенд, че ще направи богатата област независима държава, бившият му съюзник Републиканската левица в Каталуния предложи партията да се фокусира вместо това върху политиката. Сблъсъкът се случва, след като координаторът на партията на самия Пучдемон предложи отхвърляне на едностранното обявяване на независимост в замяна на разговори с представители на Мадрид.

След като обявяването на независимост през октомври накара много компании да изнесат централите си от Каталуния и премиера Мариано Рахой да наложи контрол над региона, социологическите проучвания сочат, че има риск движението за независимост да изгуби контрола над парламента в Каталуния.

„Пучдемон преследва личната си програма и партията му се нуждае от независимост, за да остане конкурент на изборите“, казва Ифнасио Молина, старши анализатор в базирания в Мадрид мозъчен тръст Elcano. “Става все по-очевидно, че едностранната позиция си има своите ограничения и че държавата има инструменти да спре това, затова единственият път напред е да се смекчи езика по време на кампанията“.

Последните проучвания сочат, че происпанските партии събират толкова подкрепа, колкото и силите за независимост преди изборите на 21 декември. Макар да се смята, че сепаратистката Републиканска левица ще спечели най-много гласове, Суидаданос (Гражданите) и Каталунските социалисти, които се противопоставят на независимостта, вероятно ще увеличат местата си. Като цяло на сепаратисткия блок може да не му достигне едно място, за да си запази абсолютното мнозинство, сочи социологическо проучване, публикувано от вестник El Pais.

Ако сепаратистите не успеят да получат мнозинство, в следващия парламент на Каталуния може да има управляваща коалиция, която да не се дефинира единствено от позицията си към независимостта, давайки шанс на региона и на страната да продължат напред.

В събота икономическият министър Луис де Гуиндос заяви, че пазарите ще интерпретират спад в подкрепата за партиите, подкрепящи независимостта, като загуба за движението, което може да се превърне в катализатор за испанските ценни книжа и рисковите премии.

Също в събота Пучдемон представи кандидатурата си да води нова платформа за независимост, наречена "Заедно за Каталуния", след като не успя да създаде междупартийна коалиция. Отстраненият лидер на региона все още е в Белгия, където изчаква решение на съда по искането на Испания за ареста му по обвинения в бунт срещу държавата и злоупотреби с обществени средства.

Пучдемон заяви, че победа на изборите ще укрепи мандата му за независимост, обвинявайки правителството на Рахой, че ограничава шансовете му да води нормална кампания и призовавайки Европейския съюз да приеме резултатите от вота. Европейските власти остават зад правителството в Мадрид в защита на конституционния ред.

Твърдата му позиция се противопоставя на по-нюансирания подход на бившия му съюзник Републиканската левица, която е напът да измести партията на Пучдемон като водеща сеператистка сила. Без да се отказва от независимостта, генералният ѝ секретар Марта Ровира заяви в интервю, че партията ѝ ще се фокусира върху специфични политически теми, например помощ за семействата, изправени пред бедност, и за предприемачите.

По-рано тази седмица партийният координатор на Пучдемон Марта Паскал потвърди, че двете групи ще обмислят да се откажат от точките за едностранно обявяване на независимост от манифестите си в замяна на двустранни разговори с правителството в Мадрид, стига те да водят преговорите като равни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още