IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще увеличи инвестициите до 1,4 трлн. рубли през 2019 г.

Компанията ще добие с 13% повече природен газ през тази година, отчете Алексей Милер на среща с Владимир Путин

09:05 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Руският газов гигант "Газпром" планира да реализира инвестиции за 1,28 трлн. рубли през 2018 г. За 2019 г. инвестициите на компанията ще се увеличат до 1,4 трлн. рубли. Това отчете ръководителят на компанията Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин.

"Това е свързано с пика на инвестиционните нужди за реализацията на нашите важни стратегически проекти", казва Милер. Става дума за газопроводите "Силата на Сибир", по който ще бъде доставян газ за Китай, "Турски поток" по дъното на Черно море и инвестиции в развитие на инфраструктурата и находищата вътре в Русия, свързани с доставките по "Ямал" в страната, както и за износа на газ по "Северен поток".

Въпреки увеличените инвестиции дивидентите, които "Газпром" изплаща, няма да се свият и ще останат в размер на 190 млрд. рубли и през следващите две години.

От стенограмата от разговора между двамата се вижда, че очакванията са, че през 2017 г. компанията ще продаде в чужбина 192 млрд. куб. метра природен газ. Това е с 13,5 млрд. куб. метра повече спрямо 2016 г. 

Един от пазарите с ръст е европейският. През 2016 г. доставките за европейските потребители на "Газпром" бяха с 12,5% по-високи и достигнаха рекордните 179,3 млрд. куб. метра. 

Увеличеният износ води и до по-голям добив на природен газ. Прогнозата на Милер е, че през тази година компанията ще добие 470 млрд. куб. метра газ, което е с 13% повече.

Владимир Путин оценява резултатите като "много добри" и очаква плановете на "Газпром" за 2018 г. да бъдат изпълнени, става ясно още от стенограмата, публикувана на сайта на Президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още