IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" взе 1 млрд. евро заем от японски банки и JP Morgan

Само преди няколко седмици руският гигант сключи кредитно споразумение за 700 млн. евро с UniCredit

19:56 | 28.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

„Газпром“ взе заем в размер на 1 млрд. евро от две японски банки - Mizuho Bank, (Mizuho) и Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), и от американската JP Morgan. Договорът е срок от пет години, съобщават от руската газова компания в съобщение на сайта си.

„Подписването на този договор е още една стъпка в дългогодишното ползотворно сътрудничество на „Газпром“ с тези кредитни институции“, гласи още кратката информация.

На 10 ноември "Газпром" сключи кредитно споразумение с UniCredit за 700 млн. евро, също за срок от пет години. Тогава от компанията уточниха, че средствата ще се ползват за "общокорпоративни цели". Сега не се посочва каква е целта на новия заем. 

В началото на месеца газовият гигант направи и актуализация на бюджета си за тази година и ръководството позволи увеличаването на заемния капитал. Компанията планира увеличаване на инвестициите и през тази, и през следващата година. Основно те са свързани с развитието на нови проекти, сред които газопроводите „Северен поток“ 2, „Турски поток“ и „Силата на Сибир“.

Япоската Mizuho е финансирала редица проекти на „Газпром“ през последните години. Банката е купувала и еврооблигации от емисиите, които компанията направи. От своя страна Sumitomo активно участва в сделки на „Газпром“ от 2000 година насам. Банката често е привличана и за финансов консултант на проекти на руската компания.

Американската инвестиционна JP Morgan и „Газпром“ пък работят заедно от 2004 г., посочват още от пресцентъра на руската компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още