IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витор Констанцио отново защити постепенно отслабване на стимулите на ЕЦБ

Заместник-председателят на централната банка пренебрегна опасенията, че политиката ѝ помага за създаването на балони

18:27 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се оттегли от стимулите си постепенно въпреки опасенията, че помага за създаването на балони на имотните и финансовите пазари, заяви заместник-председателят ѝ Витор Констанцио за Ройтерс.

ЕЦБ удължи програмата си за изкупуване на облигации за четвърта година, макар и с по-бавен темп, въпреки че растежът в еврозоната бележи най-доброто си представяне от десетилетие и много финансови активи са на рекордни нива.

Констанцио призна риска за финансовата стабилност от твърде горещите пазари, но отново потвърди отдавнашната си позиция за постепенно затягане на политиката, когато бе попитан за това.

„Да, тъй като мандатът ни дава абсолютен приоритет на ценовата стабилност и на създаването на икономически и финансови условия за нормализиране на инфлацията“, каза той в отговор на въпрос дали все още защитава това си мнение.

Констанцио направи изказването си след представянето на шестмесечния доклад на ЕЦБ за финансовата стабилност, в който Франкфурт заяви, че рисковете за финансовата стабилност на еврозоната биват удържани, макар да остават уязвимости.

Констанцио добави, че пазарните корекции на други места по света може да засегнат Европа, но не гарантират задължително допълнителни стимули от страна на ЕЦБ.

„Известни корекции на цените на пазарите на активи няма да бъдат достатъчни, за да спрат икономическото възстановяване“, каза той.

„Други по-дълбоки събития могат затова... тогава ще коригираме в зависимост от това, което може да се случи“, добави Констанцио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още