IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте въпроса, които могат да провалят преговорите за коалиция в Германия

Ако разговорите се провалят, страната ще се насочи към нови избори, а никак не е ясно какви ще са резултатите от тях

08:17 | 06.01.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Мартин Шулц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Мартин Шулц. Снимка: Архив Ройтерс

3. Любими проекти

Ситуацията ще е по-трудна, когато става въпрос за стари любими проекти на социалдемократите и на християндемократите.

Социалдемократите искат да прокарат старото си искане за реформа на германската здравна система. Създавайки „гражданска застраховка“, те се надяват да се сложи край на двустепенната здравна система. И CDU, и CSU обаче силно се противопоставят на идеята.

В същото време християндемократите искат да увеличат пенсиите, които по-възрастните майки (като начин да не се „наказват“ за това, че са си останали у дома) – нещо, което другите партии не одобряват, твърдейки, че това няма да помогне да се реши проблема с бедността сред по-възрастните. Вместо това те искат повече подкрепа за по-старите граждани, които са в риск да изпаднат в бедност.

Потенциал за конфликт? 10/10

Пространство за компромис? Малко. И двете партии вероятно ще трябва да се откажат от проектите си или преговорите ще се провалят. Поемането на отстъпки по този въпрос обаче може да доведе до повече подкрепа по други елементи от преговорите.

4. Европа

И трите партии са проевропейски настроени и предпочитат задълбочаване на европейската интеграция, но позициите им се различават по отношение на степента на интеграция.

SPD ще заеме най-радикалната позиция на масата за преговори. За да е сигурен, че всички са наясно с мнението на партията му, лидерът ѝ Мартин Шулц наскоро съживи искането на социалдемократите от 1925 г. за „Съединени европейски щати“.

Партията му подкрепя голяма част от предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на ЕС, включително създаването на бюджет на еврозоната и финансов министър.

Макар че Меркел и християндемократите също приеха някои от предложенията на Макрон – например хармонизирането на корпоративното данъчно облагане и създаването на Европейски валутен фонд – те са по-резервирани, когато става въпрос за реформа на европейските институции.

В същото време баварците са най-критично настроени към допълнителна интеграция на ЕС. Лидерите на CSU поканиха унгарския президент Виктор Орбан – вероятно най-високопрофилния противник на Меркел на европейската сцена – на среща на партията през уикенда, точно преди старта на разговорите.

Потенциал за конфликт? 5/10

Пространство за компромис? Много. Всички партии са наясно, че всяко решение по отношение на Европа няма да бъде реализирано още известно време.

5. Военни разходи

Последният въпрос е свързан с това колко трябва Германия да харчи за отбрана през следващите години.

Макар че консерваторите неведнъж са казвали, че искат още увеличение на военните разходи, които в крайна сметка да достигнат целта на НАТО от 2% от БВП, социалдемократите отхвърляха подобни искания през последните няколко години в ролята си на по-малък партньор в управляващата коалиция.

Потенциал за конфликт? 9/10

Пространство за компромис? Малко. Макар че някои официални лица предполагат, че може да се намери компромис като се разшири дефиницията на това какво се смята за военни разходи, други са скептично настроени, че партиите ще намерят обща основа, върху която да стъпят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем на Германия е липсата на защита срещу вредното влияние от еврото. При създадените условия политиците на Германия са със съдба на жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Петте въпроса, които могат да провалят преговорите за коалиция в Германия:1. Какво ще расърди BigBrother.2. Да не вземе да си помисли, че ние ще дундуркаме по-малко *** от санитарния минимум - няколко милиона.3. Ще почне ли BigBrother да бие канцлера по главата с Канцлеракт, заради неспазени препинателни знаци, при изразителното четене.4. Ще може ли да внасяме газ от Русия или да мятаме брадвите на рамо и към Сибир.5. В Рамщайн добре ли папкат копоите на BigBrother, че да не вземат да врътнат едно ученийце над Райхстага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още