IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Турция е агресивен съсед

Гръцкият премиер смята, че европейските партньори не могат да оценят предизвикателствата от живеенето до толкова агресивна страна

18:52 | 24.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че неговите европейски партньори невинаги могат да оценят предизвикателствата от живеенето до “агресивен” съсед като Турция, което отразява напрегнатите отношения между двамата партньори на НАТО, предава Ройтерс.

Ципрас направи коментара по време на дискусия на Световния икономически форум в Давос, посветена на стабилизирането на Средиземноморския регион и адресирането на проблема с миграционната криза.

Стотици хиляди бежанци и мигранти преминаха от Турция към Гърция и по-нататък в Европейския съюз (ЕС) в разгара на кризата през 2015 г. Това съвпадна с преговорите за третия финансов транш от страна на международните кредитори към Гърция, за да се предотврати банкрута ѝ.

Ципрас, който дойде на власт в началото на 2015 г., заяви, че е поел поста в много тежък за Гърция момент, когато не само е трябвало да се бори с най-тежката дългова криза на страната и с бежанската криза, но и с “агресивен съсед, понякога непредвидим от гледна точка на агресивната си военна дейност в Егейско море”, коментира Ципрас.

Гърция и Турция имат дълга история на различия. Двете си сътрудничат в рамките на сделка, сключена между Анкара и ЕС през март 2016 г., която има за цел да намали потока от мигранти. Ципрас описа сделката, която е критикувана от групи за защита на правата на човека, като “трудно, но необходимо споразумение”.

Ципрас заяви, че изпълнението на споразумението е особено важно.

“Същевременно трябва да вземем решение какво да правим с това агресивно поведение на Турция”, коментира той в отговор на коментар, че Турция може да промени мнението си по миграционната сделка по всяко време. 

По думите на Ципрас за някои е много лесно също да реагират агресивно, когато техни съседи са Белгия или Люксембург.

"За нас не е толкова лесно”, обясни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
Кого има в предвид Ципрас -Холандия или Германия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още