IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалистите и консерваторите в Германия с още една крачка към разбирателството

Двете страни се разбраха за енергетиката и селското стопанство, но остават критични въпроси като здравната реформа и трудовия пазар

09:02 | 04.02.18 г.
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Социалдемократите на Мартин Шулц и консерваторите на Ангела Меркел направиха още една крачка към създаването на широка коалиция в Германия, пише Ройтерс. Двете страни са изгладили различията си по отношение на енергетиката и селското стопанство в събота.

Остават обаче разговорите за здравната система. Очакванията са, че всички неизяснени въпроси ще намерят своя отговор до края на уикенда. Така трябва да бъде сложен края на политическата криза в страната след четири месеца без правителство.

"Широка коалиция" управлява най-голямата европейска икономика от 2013 година насам. След изборите през септември обаче социалдемократите заявиха, че няма да участват в следващо правителство, сочейки, че това е волята на избирателите, които им дадоха най-слабата подкрепа от Втората световна война насам.

В крайна сметка обаче Мартин Шулц беше принуден да седне на масата на преговорите, за да избегне нови избори.

Ройтерс отбелязва, че социалдемократите ще искат да постигнат своите искания относно здравната система, за да покажат на скептичните си избиратели, че ще имат глас в управляващата коалиция.

Консерваторите обаче са против замяната на сегашния модел на здравеопазване с т.нар. "обществено здравеопазване". Вероятно те ще настояват за промени, като например правила за заплащането на лекари, които в момента лекуват "частни" пациенти. Тежки ще бъдат и разговорите за пазара на труда, прогнозира още агенцията.

По отношение на постигнатите вече споразумения в областта на селското стопанство двете страни се разбраха за възможно най-бърза забрана за пестицида глифозат, както и забрана за отглеждане на ГМО.

Селското стопанство, енергетиката, транспортът и строителството ще трябва да изпълнят и екологичните цели до 2030 година.

При преговорите си за коалиция Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и консервативният блок на Християндемократическия и християнсоциалния съюз (ХДС/ ХСС) се договориха да засилят мерките за сигурност в страната, допълва медийна група "Функе", цитирана от ТАСС.

Ако съставят ново правителство, социалдемократите и консерваторите възнамеряват да приемат закон, по силата на който ислямистките бойци с двойно гражданство ще може да бъдат лишавани от германския си паспорт, пише БТА.

Преговарящите партии смятат да разширят видеонаблюдението на площади и гари, и да увеличат числеността на служителите на правосъдието с 6000 души. Според плана на ГСДП и ХДС/ ХСС в германските сили за сигурност ще бъдат назначени 7500 нови сътрудници.

Значително подкрепление се очаква и в службите за борба с киберпрестъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още