IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Монти: Италианците имат къса памет

Два вида популизъм карат жителите на страната да не помнят кога едни и същи хора дават едни и същи нереалистични обещания, твърди политикът

07:52 | 01.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Силвио Берлускони е невероятно силна и упорита личност, а политическото му завръщане показва, че италианците имат къса памет. Това заяви бившият премиер Марио Монти в интервю за германския Die Zeit.

Според бившия италиански премиер в Италия през последните години има два вида популизъм - „популизмът отдолу", като този на движението "Петте звезди" или "Лега" (бившата "Лега Норд", изключително десни партии, б. Ред.). И „популизъм отгоре", както го прави бившият министър-председател Матео Ренци с реториката си срещу ЕС. А сега, по думите на Монти, се завръща „бащата на всички популисти“ - Берлускони. В резултат на това много италианци не помнели кога едни и същи хора давали едни и същи нереалистични обещания два или три пъти.

По думите на политика именно на „популизма отгоре“ се дължи факта, че в Италия одобрението към ЕС не се е увеличило след вота за Brexit, както се е случило във всички европейски страни. Освен това много италианци смятали, че стриктното тълкуване на правилата за стабилност в еврозоната, не на последно място и от Германия, е вкарало страната им в тежка рецесия. Това възприятие е до голяма степен погрешно, но не и напълно, казва Монти. 

Той подчертава, че Италия е единствената южноевропейска страна, която не е трябвало да получава никаква финансова помощ по време на еврокризата. „Никой не е платил нито едно евро на Италия. Нашето съотношение на дълга обаче все още е много високо. Но годишният дефицит спадна значително, под трите процента, определени от Пакта за стабилност. И от 2013 г. насам Италия направи повече, за да консолидира бюджета си, отколкото Испания и Франция“, подчертава бившият министър-председател.

Връщайки се обратно към Берлускони и изборите, Монти го определя като „бащата на всички популисти" (както е озаглавен материалът, б. ред.), но отбеляза, че пазарите не се притесняват от щедрите му предизборни обещания, защото никой не очаква те да бъдат спазени. Той добави, че очаква след изборите да бъде създадена широка коалиция между лявоцентристката Демократическа партия, блока на Берлускони и, може би, крайнодясната партия Лигата.

Берлускони e начело на консервативния блок, който води в проучванията на общественото мнение. Самият той не може да стане премиер поради наложената му присъда, но може да настани на поста свой близък съюзник. Междувременно самият Берлускони посочи като възможен бъдещ премиер председателя на Европарламента Антонио Таяни. Вчера той се срещна в Брюксел с уволнени италиански работници и обеща да се намеси във въпроса за очакваното затваряне на завода за хладилници на Whirpool в Торино. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ние имаме по къса, боко ни бръсне ежедневно обаче пак ще си го преизберем ! :):) ... ето забравих кво исках да напиша, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още