IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Фронтекс" отчита увеличаване на мигрантите от Турция в Гърция

Основна причина за засилващия се натиск върху Гърция е подобряването на метеорологичните условия

11:59 | 05.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За тревожно нарастване на притока на мигранти от Турция в Гърция предупреди говорителят на "Фронтекс" Ева Монкър. В интервю за БНР тя уточни, че все още е рано да се твърди, че се оформят нови бежански маршрути.

"На границата в Егейско море регистрирахме увеличение на мигрантския поток от 17% от началото на годината в сравнение със същия период от миналата година, а миналия месец отбелязахме съществено увеличение на новопристигналите на сухопътната граница между Гърция и Турция", посочи Монкър, но не успя да обясни защо напливът е към Гръцка Тракия, а не към България.

"Но все пак трябва да бъдем бдителни, тъй като знаем колко бързо се променят тенденциите и колко бързо броят на имигрантите нарастваше в миналото. Затова поддържаме доста голямо присъствие и в Гърция, и в България - за да сме сигурни, че можем да помогнем на властите в тези две държави да контролират границите си", подчерта говорителят.

Като причина за засилващия се натиск върху Гърция, тя изтъкна подобряването на метеорологични условия и допълни, че преминаването през сухопътната граница изглежда по-притегателно за имигрантите.

"Тези, които се доберат до островите, вече не могат да ги напуснат поради договореностите между Европейския съюз и Турция, а ако минат границата по суша, може би ще им е по-лесно да прекосят Гърция и да се доберат до други страни", каза Монкър.

"Най-много от имигрантите, преминаващи през гръцко-турската граница, са сирийци, иракчани и афганистанци, но не разполагам с детайлна информация дали тези сирийци идват директно от Сирия или са престояли известно време в Турция".

Липсва информация дали този нов приток на хора може да се дължи на последните събития в Афганистан и Африн.

"След кризата от 2015 година, мандатът на Европейска агенция за гранична и брегова охрана беше засилен съществено. Един от новите инструменти е резервът от 1 500 служители за бързо реагиране. Нашите операции вече са доста по обхватни и имаме съществено присъствие на всички основни миграционни маршрути. Провеждаме операции в Испания, в Италия и Гърция, както и операции в България", подчерта още Ева Монкър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
На мен ми прилича на наказателна операция спрямо гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още