IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Котарели – икономист от МВФ и „виртуоз на икономиите“

Той се отличава с подчертана скромност и сдържаност и е противник на излизането на Италия от ЕС и еврозоната

16:20 | 28.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Кой е авторитетният икономист Карло Котарели, който бе номиниран официално от президента на Италия Серджо Матарела да състави правителство?

Преди да се съгласи, Котарели трябва да проведе консултации с представените в парламента политически партии, за да прецени възможността за получаване на подкрепа от мнозинството. Най-вероятно неговият кабинет няма да бъде одобрен, но той и без това ще може да изпълнява "текущите задължения" до съставянето на ново правителство след нови избори, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че в Италия решението за разпускане на парламента и за свикване на избори се взима от президента.

64-годишният Котарели, родом от северния италиански град Кремона, завършва университета в Сиена и получава докторска степен по икономически науки в Лондонското училище по икономика и политически науки.
Започва професионалната си дейност в централната банка на Италия, а след това работи във финансовия отдел на енергийната компания Eni. 

През 1988 г. Котарели постъпва на работа в Международния валутен фонд, където заема различни постове. Бил е ръководител на делегациите на МВФ в Италия и Великобритания. През 2013 г. е назначен за извънреден комисар по ревизията на държавните разходи към правителството на премиера Енрико Лета.

Наричат Котарели "виртуоз в съкращаването на държавните разходи". Името му по-рано е било споменавано като възможен член на правителството.

В президентския дворец "Куиринале" икономистът пристигна с раница на гърба си, след като слезе на римската гара "Термини" от влака от Милано, където преподава в престижния университет "Луиджи Бокони". Професор Котарели се отличава с подчертана скромност и сдържаност.

Той е противник на излизането на Италия от Европейския съюз и на отмяната на еврото.

"Мисля, че сме длъжни да останем в еврозоната, излизането от нея би бил грешка", казва Котарели 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Не просто демократ, а Специално Отгледан демократ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
С една дума - демократ човек :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още