IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля продължаване на антидъмпинговите мита за китайските велосипеди

Митата за велосипедите, въведени през 1993 година, в момента възлизат на 48,5 на сто и включват също вноса от Индонезия, Филипините и други страни

16:24 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз започна днес разследване, за да реши дали да продължи антидъмпинговите мита за китайските велосипеди, след като европейски производители изразиха опасения, че азиатският внос може да унищожи техния сектор, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Европейските производители поискаха през март да бъдат продължени с пет години европейските мита за велосипедите, чийто срок изтича в сряда.

Поредица антидъмпингови мерки на ЕС засилиха търговското напрежение между Брюксел и Пекин в момент, когато те са изправени пред протекционистки мерки на Вашингтон.

Митата за велосипедите, въведени през 1993 година, в момента възлизат на 48,5 на сто и включват също вноса от Индонезия, Филипините и други страни поради подозрения, че китайски велосипеди се транспортират през тези държави.

Те ще останат в сила докато приключи разследването на ЕС - процедура, която може да продължи до 15 месеца, според Официалния вестник на ЕС.

Асоциацията на европейските производители на велосипеди (АЕПВ - EBMA) призова Европейската комисия да предприеме действия, изтъквайки, че китайските производители ще увеличат мащабно вноса в ЕС, ако бъдат премахнати ограниченията.

Според организацията подобни действия вече са унищожили местните производители в Съединените щати и Япония. Тя посочва също така, че цените на енергията, метала и химикалите в Китай не са реални и че за изчисляване на цената на китайските велосипеди трябва да се използват международни показатели.

Асоциацията подчертава освен това, че износът на произведени в Китай велосипеди за Европейския съюз се е увеличили с 15 процента миналата година до 1,66 милиона броя въпреки митата, докато продажбите на европейски велосипеди са намалели с 6 процента.

Комисията проверява и китайските електрически велосипеди след жалба на АЕПВ.

Тайванската компания Giant, един от най-големите производители на велосипеди в света, която има заводи в Китай, е засегната и в двата случая. През декември 2017 година тя спечели съдебен иск за отмяна на вносните мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още