IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mасови стачки в Европа заплашват Ryanair

В петък пилотите на авиокомпанията в Ирландия ще стачкуват за четвърти път, което принуди ръководството да отмени 20 от планираните 300 полета за деня

17:36 | 01.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair ще бъде изправен пред нови мащабни стачки в Европа в близките дни, като към продължаващата мобилизация на ирландските пилоти продължават да се присъединяват шведските им колеги, а стачни заплахи бяха отправени и в Германия и Холандия, предаде Франс прес.

В петък пилотите на авиокомпанията в Ирландия ще стачкуват за четвърти път, което принуди ръководството да отмени 20 от планираните 300 полета за деня, или общо 7%. Отменените полети засягат 3500 пътници, на които е било предложено алтернативно решение. Около 25 процента от пилотите стачкуват в страната.

Ирландските пилоти, които вече стачкуваха три дни през юли, настояват за по-добри условия на труд.

Продължаването на стачката беше подкрепено, след като миналата седмица Ryanair реши да накаже протестиращите, намалявайки полетите си от Дъблин през зимата на 2018 година.

Ръководството планира да прехвърли самолетите си в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.

Ирландските пилоти получиха подкрепа от шведските си колеги, които обявиха стачка за 10 август.

В протеста ще се включат около 40 пилоти от летището в Скавста, югозападно от Стокхолм, съобщи пред АФП Томи Ларсон, преговарящ от името на шведските пилоти от гражданското въздухоплаване. 

В комюнике на синдиката се посочва постоянният отказ на ръководството да се срещне с преговарящите. Ryanair е изправен и пред заплахата от стачки на германските и холандските пилоти, които засега не са внесли стачно предизвестие. Холандските пилоти предложиха да подкрепят стачката на ирландските им колеги и 99,5 на сто от тях гласуваха за стачни действия.

В Германия пилотите от авиокомпанията в понеделник гласуваха с 96 на сто в подкрепа на стачка, но дадоха време на Ryanair до 6 август да преговаря и все пак да се постигне споразумение. Около 400 пилоти на авиопревозвача са базирани в Германия, което представлява около 10 процента от общия пилотски състав.

Миналата седмица нискотарифната компания се изправи пред безпрецедентна стачка на кабинния си персонал в четири европейски страни - Испания, Италия, Португалия и Белгия. Групата не престава да критикува трудовите протести и предупреди, че може да бъде принудена да съкрати полети и работни места.

Проблемите в авикомпанията излязоха наяве след усложненията с планирането на отпуските на пилотите през септември 2017 година, довели до тежък трудов конфликт и отмяна на общо 20 000 полета през следващите месеци.

Кризата принуди Ryanair да преобърне на 180 градуса позициите си и да започне преговори със синдикатите в няколко страни, след като дотогава отказваше да признае профсъюзите.

Заради кризата генералният директор на групата Майкъл О'Лиъри се отказа от бонус за 2018 година, който можеше да достигне 1 милион евро поради добрите резултати на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още