IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Германия остана слабо засегнат от митата на Вашингтон

Германският износ към САЩ надхвърля с 24,4 млрд. евро вноса на стоки през първата половина на годината

14:43 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското министерство на търговията продължава с разследването върху вноса на автомобили по силата на закон, който позволява налагането на търговски ограничения, ако този внос застрашава националната сигурност.

Това засяга особено силно Германия, чиито автомобили представляват най-голямата износна категория през изминалата година. Налагането на мита върху марки автомобили като Mercedes-Benz, BMW и Porsche бих представлявало сериозен удар върху германската икономика. Канцлерът на страната Ангела Меркел определи през юли потенциалните американски мита като „опасност за просперитета на много хора по света“, припомня още Bloomberg.

За Германия САЩ представляват най-големият вносител на стоки извън рамките на ЕС, приемайки 9 на сто от общия германски износ за 2017 г. 

Германия е и основен износител на машини, химикали, електроника и електрическо оборудване отвъд океана.

Глобалният търговски излишък на страната беше определен на 122 млрд. евро за първата половина на 2018 г., който до края на годината може да надмине излишъка от 2017 г. - 244 млрд. евро. и да доближи нивото от 2016 г. - 249 млрд. евро. 

Една зона, от която Германия зависи до голяма степен по отношение на вноса, е суровият петрол и природният газ. Според Доналд Тръмп страната е „пленник“ на Русия заради енергийните доставки на газ по маршрута Москва – Берлин. Американският президент се опитва да се противопостави на Кремъл, като засили доставките чрез танкери на американски втечнен газ, но ниските цени на руския природен газ за момента не биха позволили промяна в статуквото на европейския енергиен пазар.

Юнкер гарантира пред Тръмп по време на тяхната среща, че Европа ще разшири вноса на гориво от САЩ по пътя към постигането на енергийна диверсификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още