IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната система в Европа - „бомба със закъснител“

Тези държави, които имат най-високи нива на дълга, се намират в най-голям риск, предупреждават от британската банка HSBC

10:44 | 04.09.18 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Провалът на Европа в това да реформира изостаналата си пенсионна система създава „бомба със закъснител“ за публичните финанси на региона, предупреждават от HSBC Holdings Plc.

Тези държави, които имат най-високи нива на дълга, се намират в най-голям риск. В същото време резките промени в позициите по скорошни реформи заплашват да усложнят допълнително ситуацията, посочват от базираната в Лондон банка, цитирани от Bloomberg.

„Пенсионните системи в еврозоната все още представляват значителна заплаха за бъдещата стабилност на публичните финанси на някои държави в паричния съюз“, посочва икономистът Фабио Балбони в коментар до клиенти. По думите му това е много вероятно да „постави огромно напрежение върху правителствата да намалят други разходи или да увеличават данъците“.

Според HSBC програмата за финансови стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) и отслабващото напрежение върху пазарите са спомогнали да се ограничат опитите за увеличаване на възрастта за пенсиониране и ограничаване на пенсионните права. И макар в това отношение Италия да не е изложена на значителен риск, то други държави като Гърция, Белгия, Испания и Португалия ще трябва да се борят с по-трудни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 30 rate down comment 3
Kildirim_Bei
преди 5 години
Сегашният модел на пенсионно осигуряване е измислен от Бисмарк през 19-ти век. Пенсионерите са били малко, а работещите много, и продължителността на живот е била доста по-ниска от сега.Много вода е изтекла оттогава... и много неща са се променили. Този модел не работи вече. Какво толкова има за чудене в цялата ситуация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
??? на Дунав-мост???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 години
кралица е, но не английската ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Да не би да си английската кралица, та да говориш в първо лице единствено число с Ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Има елементарно решение - пенсиите няма да бъдат това, което бяха. Да не Ви обяснявам че в Русия предлагат да се премахнат пенсиите. По този начин ще се увеличи раждаемостта, защото все пак едно от децата ти трябва да те храни на старини. В Туркменистан наистина бяха спрели да ги изплащат, но не съм следил какво се получи. На всички е ясно, че пенсиите в Европа трябва да се редуцират. Не знам кой ще реши да бъде политически самоубиец, но трябва да има такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
tisia
преди 5 години
...аебе и ние се спукваме да се смеем , но на теб и стоена преумния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 17
khao
преди 5 години
хахахаха, не само тук е разликата между белите и полуталибанските държави :):) има още няколко хиляди разлики, не случайно и децата са там, а не в масковието !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 5 години
Еми тука е разликата между ЕС и Русия - тука парите ги печатиме и ги раздаваме на корем, щото дълговете не били баш дългове - тука е пълно с отворковци, които алафрангата ше обяснят, че дългът на САЩ и ЕС не е дълг, а на Турция и Венецуела си е дълг, та дрънка! И понеже Путин не си пада да задлъжнява, работи с наличности - затова и тури на пангара пенсионерите и им каза директно: пари нема! А принас - пари да сакаш! Не само за пенсии, има и за мигранти, и за мигрантки - Европа има кинги за сичко! Ебииммайката на дълговете - ние казваме кое е дълг и кое не - много гледали, малко разбрали... И поредната фейк-нюз статия - само да плаши гаргите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Споооко, САЩ са фалирали до сега поне 4 пъти, идва 5-тия, начиная с фалита ИЛИ на пенсионните им фондове, ИЛИ на промишлеността:https://***.youtube.com/watch?v=ZL_pUIyi-eY По тая логика от клипа ще изтрещят и задлъжнелите държави в ЕС !!! По-добрия анализ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още