IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Йорданов: Македонците бойкотираха своето бъдеще

Гласоподавателите избраха изолацията, заяви бившият посланик

10:00 | 02.10.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На референдума македонците избраха самоизолацията и бойкотираха своето бъдеще и това на децата си. Пропуснатият шанс за членство в Европейския съюз (ЕС) доказва, че македонците не са древен народ. Един древен народ с исторически опит би се вслушал в съветите на държави с исторически опит.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Александър Йорданов, бивш посланик в Македония и Полша. В неделя референдумът за промяна на името на Македония не успя да постигне избирателна активност от 50%, необходима, за да бъде гласуването валидно.

"Идеята за референдум първоначално беше на опозицията, която пък сега бойкотира вота. Министър-председателят Зоран Заев избра възможно най-демократичния път, като предложи да се чуе общественото мнение на референдум, за което най-вече настояваше опозицията", коментира Йорданов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Реално се получи парадокс. Желаещите референдум призоваха за неговото бойкотиране. Това е подло и предателско поведение спрямо интересите на страната“, отбеляза той.

По думите му потъването в античната история се оказа „пропадане в бездна“ за Македония. Страната остава в безизходно състояние и сива политическа дупка, смята той.

"Тезата за античността на днешните македонци е народопсихологически, научен и расов абсурд, защото ако тя е вярна, то излиза, че и българите са антични герои. Скопие не е бил най-важният град за Александър Македонски, а Пловдив, който е носил името на бащата на Александър Македонски Филипополис".

Бившият посланик коментира, че промяната, свързана с името на страната, не е голяма, тъй като се добавя само едно определение преди Македония.

"Преспанският договор няма да бъде приет в македонския парламент. Поради това Македония ще попадне в безизходност, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори с неясен край и сложни години за страната в икономически план".

Брюксел ще се съсредоточи върху европейската интеграция на Черна гора и Албания, докато Сърбия, Македония, Косово и Босна и Херцеговина ще останат в изчакване, прогнозира дипломатът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Защото тогава масово щяха да отговорят с "Да" и нямаше да бойкотират референдума. А сега са се запънали за името, без което ще видят ЕС и НАТО през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Какво не знае? Не знае за триковете на оная еврейска медуза соломон паси ли?Първо нас ни излъга въобще без референдум, сега и македонците се опита с йезуитския въпрос "да влезе ли републиката в нато и ес с договорка или без"? Е как да му отговориш на това? "да" - влизаш с договорка, "не" - влизаш без договорка.Еми много ясно, че ще го бойкотират. Не само ще го бойкотират, ами и за еврейската медуза това си е голяма издънка, защото за 10 години до там го докара македонския въпрос - или влизата в ЕС и НАТО или влизате в ЕЗ и НАТО.Е да, ама народу македонски може да е всякакъв, но не чак толкова ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Защо не ги питаха директно дали искат да са в ЕС и НАТО ако това е бил истинския въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
Боян
преди 5 години
Естествено, че между гърците и елините връзката е минимална, елинската култура е включвала безброй народи, които се обединявали от един вид търговска лига пръснати по всякакви части от средиземноморието. Нещо като да кажем ЕС много народи обединени от обща търговия, правила, закони, морал и т.н. Македонците(Александър Македонски неговия народ) са били жители на балканите и най вероятно са говорили на тракийски език, но са били част от този елински свят, като елинския език е бил нещо като Английския в наши дни, език с който да се разговаря между народите за да се разбират и търговията да върви, да не забравяме , че древните гърци са били на първо място търговци и е доказано генетично, че идват от северна Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Когато се говори за исторически факти трябва много да се внимава. Обикновенно те не са това, което се представя официално. Още когато гърците се освобождават, започват да изграждат държавата върху концепцията, че те са наследници на древните елини. А дали наистиа са това е имало силни съннения още тогава. Например един немски журналист в статия от 1829 г. казва нещо такова - доколко са првомерни тези претенции може да се съди като се сравнят статуите от атничността със съвременните гърци. На нас пък ни пришиват друга официална история. Изобщо, основания стъпили на "историчеки" твърдения, водят до никъде. Всъщност водят до войни де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
Гърците и "македонците" забъркаха такъв абсурден спор, че от него няма излизане. Някои отвънка обаче много им "помогнаха" в това. Ще трябва някакъв нов Александър да разсече този гордиев възел. Казано разбираемо - само силовото решение изглежда възможно. А ние, както обикновенно, ще си останем с пръст в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
Sakamano
преди 5 години
Да бе, все едно на НАТО и ЕС много им е изтрябвала някаква измислена държава. Нали на такива като нея се крепи съюза... Е, този път гърците са прави - с фалшификатори на исторически факти не трябваше да се правят компромиси. А тази "национална чест" на която толкова държат - нека тя да ги стопли и нахрани утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 20
khao
преди 5 години
само американски конспирации плуват в *** ви руски *** :):)през Джонсъна им е на американците за макетата, дето са с размер на средно американско село !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 27
s3
преди 5 години
Македонците направиха грешка, не трябваше да обръщат гръб на евроатлантизма. Реално, народът не трябваше да го питат, а трябваше политиците да действат и да направят каквото е нужно. Ето, при нас нямаше референдуми и нямахме проблеми навремето, реши се да влезем в НАТО и после в ЕС и влязохме. А дали народа е искал няма значение. Че и македонците не трябваше да правят този цирк, а директно да се действа, защото народа обикнвено е заблуден и не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 12
abdul
преди 5 години
Референдум с въпрос "Искате ли членство в ЕС и НАТО чрез договорка с Гърция" е подигравка с Македонците.За щастие това е може би поредната голяма издънка на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още