IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура проверява срива на акциите на Wirecard

Според Financial Times мениджър на компанията в Сингапур е заподозрян в манипулации

15:35 | 31.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Листнатата на Dax компания отхвърля обвиненията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Листнатата на Dax компания отхвърля обвиненията. Снимка: Ройтерс

Неотдавнашният срив на акциите на Wirecard става причина за проверка от страна на германската прокуратура. Прокурорите в Мюнхен са предприели предварителни разследвания за възможна пазарна манипулация и работят съвместно по случая с финансовия надзор Bafin, поясни говорител на прокуратурата, цитиран от DPA.

В сряда самата Wirecard се е обърнала към разследващите органи с искане за разяснение и съдейства на специалистите. Акциите на Wirecard се сринаха в сряда след подновяването на обвиненията за измами с до 24,7% до 126 евро за акция.

Financial Times писа в сряда, че мениджър на Wirecard в Сингапур е заподозрян още през миналата година за нарушаване на местните закони. Във вътрешнофирмена презентация се говорило за фалшифициране на документи и пране на пари. Мениджърът продължава да работи за Wirecard.

Листнатата на Dax компания отхвърли материала като „фалшива, неточна, подвеждаща и клеветническа“ статия. В материала липсвало всякакво доказателство. През последните години компанията от Ашхайм (близо до Мюнхен) многократно бе обект на обвинения в измама, но те винаги са се проваляли, пояснява концернът.

В миналото от подобни сривове на курсовете се възползваха инвеститори, които са продавали преди това взети назаем акции и след това са успявали да ги купят обратно на по-евтина цена, за да върнат книжата на собствениците им. Тези т.нар. къси продажби са напълно законни и често срещан метод на фондовия пазар.

По предишни подобни твърдения Bafin и прокуратурата стартираха разследвания за манипулиране на пазара. Именно по такава причина преди няколко години бяха осъдени ръководители на Асоциацията на малките акционери SdK.

Анализаторите на Hauck & Aufhäuser гледат на срива на акциите като на възможност за покупки. Много малко вероятно е ръководството на Wirecard да толерира описаните в статията практики, смятат те. „Важно е също така, че през последните години Wirecard многократно бе засегнат от къси продажби и в хода на тези твърдения създаде прозрачност, например чрез отваряне на финансовите си документи за външни одитори", казват анализаторите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още