IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV Petrom отлата инвестициите си в природен газ в Черно море

Основната причина е законодателната нестабилност в Румъния

15:21 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията OMV Petrom обяви, че отлага инвестициите за експлоатация на залежите на природен газ в Черно море заради законодателната нестабилност в Румъния, съобщават днес румънски вестници.

Като причини за решението представителите на OMV Petrom посочват забавянето на закона за крайбрежните залежи и след това приемането на правителствено постановление 114 (т. нар. "данък върху алчността"), което предвижда въвеждане на допълнителни данъци за енергийните и телекомуникационните компании, определяне на таван на цените на природния газ до 2022 г. и други положения.

Настоящата законодателна рамка не предлага необходимите предпоставки за инвестиционно решение на стойност няколко милиарда в периметъра Neptun Deep, посочи OMV в доклад за перспективите за 2019 година.

През есента на миналата година, след приемането на закона за офшорните залежи, OMV Petrom обяви, че отменя инвестиционното решение за 2019 г. заради румънското правителство, което е имало нужда от твърде много време за приемането на закона. Към това в последните дни на 2018 г. се добави извънредно постановление 114, чийто ефект върху дейността на компанията все още не може да бъде оценен, тъй като не е прието вторичното законодателство по него, пише "Гъндул".

Балансът на компанията за 2018 г. показва рекордна продукция и положителни перспективи, а акционерите ще получат увеличени дивиденти. Затова анализатори смятат, че съобщението на OMV Petrom е просто опит за преговори с румънската държава, пише още вестникът.

Според оценки на Националната агенция за минерални ресурси в три периметъра в Черно море съществуват потенциални търговски находища: в периметъра Neptun Deep - между 42 и 84 млрд. куб. м. природен газ, в периметъра Тридент - около 30 млрд. куб. м., и в периметъра Мидия и Пеликан - 10 млрд. куб. м.

Въздействието на правителствено постановление 114 върху печалбата на OMV Petrom е "двуцифрено число в милиони евро", заяви вчера Кристина Вершер, изпълнителен директор в компанията. Тя обяви, че производителят ще намали бюджета си за инвестиции тази година. "За да направим подобна инвестиция, имаме нужда от свободен пазар, инфраструктура и предвидимост. Сегашното законодателство не осигурява тези неща", посочи Вершер.

Евродепутатът от опозиционната Национално-либерална партия Зигфрид Мурешан заяви, че решението на OMV Petrom е заради фискалните мерки на правителството на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите. Мурешан определи решението за отлагане на инвестициите като "голям провал за сегашното правителство". В този контекст той поиска оставките на министъра на икономиката и на министъра на финансите, съобщава още "Гъндул".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още