IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция е пред портите на Анкара и това плаши Ердоган

Според социологическите проучвания фаворит за кметското място в столицата е кандидатът на опозицията Мансур Яваш с двуцифрена преднина

08:26 | 25.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Той отрича обвиненията срещу себе си, като неведнъж се е оплаквал и от пристрастно медийно отразяване. Докато представителите на ПСР са имали над 10 часа ефирно време в периода между 11 и 13 март, то РНП е получила малко над час, показват данни на медийния регулатор.

Бившият премиер на ПСР Бинали Йълдъръм се очаква да спечели вота в Истанбул, въпреки че опозиционният кандидат Екрем Имамоглу може значително да увеличи подкрепата за себе си.

Като цяло на територията на страната повечето проучвания показват, че воденият от ПСР алианс ще получи по-малък дял, отколкото на президентския вот през 2018 г.

Икономическият фон, на който ще се проведат изборите, е доста помрачен, като безработицата завърши 2018 г. на 9-годишен връх. Ускоряв се ащатаинфлация пък принуди правителството да отвори хранителни борси, продаващи стоки на много ниски цени. Доверието на потребителите е най-ниското от финансовата криза през 2008 г. насам. Ердоган не го чакат много добри новини.

Предупрежденията на кюрдите

„Местните избори ще са тест за това колко здрава е хватката на президента и неговата Партия на справедливостта и развитието върху страната след периода на икономическа криза“, посочи по-рано тази седмица съпредседателят на Teneo Intelligence Волфанго Пиколи.

Също както и при предишни избори Ердоган, отново се опитва да привлече избирателите националисти на своя страна с предупреждението, че сепаратистките настроения сред кюрдското малцинство представляват голяма заплаха за единството на страната.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която понесе сериозен удар, след като успя да спечели достатъчно гласове, за да влезе в парламента като трета политическа сила през 2015 г., нажежи обстановката с решението си да се откаже от надпреварата за ключови общински постове извън своите южни бастиони, за да подкрепи кандидатите на опозиционния блок начело с РНП.

Но във времена на задълбочаващи се икономически проблеми, етническият лайтмотив може би губи способността си да води хората до урните, дори и сред някои твърди привърженици на Ердоган.

„Планирам да гласувам за Мансур“, посочва 50-годишният жител на Анкара Омер, който дълго време е подкрепял ПСР. „Все пак той също е националист“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Ситуацията в Турция е изяснена.Първичният източник за нарастващите щети в Турция е неправилната работа на Турската централна банка.Нарастващата опасност от катастрофална криза в Турция ще е прекратена до 2 часа след като се приложи обществено предпазване спрямо щети от работата на Турската централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още