IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите от ЕС се срещат днес, за да решат кой ще заеме ключовите постове в ЕС

По-рано Ангела Меркел намекна, че в надпреварата за председател на ЕК остават само Манфред Вебер и Фарнс Тимерманс

14:30 | 30.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските лидери ще се срещнат късно в неделя, за да се договорят кой ще заеме ключовите постове в ЕС, включително този на председател на Европейската комисия (ЕК), съобщава БТА.

Държавите членки и евродепутатите са в задънена улица след изборите за Европейски парламент (ЕП) през май, които донесоха загуби за десно- и левоцентристките партии, но укрепиха позициите на либералите и зелените.

Освен че трябва да изберат приемник на Жан-Клод Юнкер начело на ЕК, лидерите трябва да посочат още четири имена - за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, както и за ръководителите на Европейския парламент (ЕП), Европейския съвет и Европейската централна банка.
След като номинират кандидати, ръководителите от ЕС трябва да осигурят мнозинство, което да подкрепи в ЕП номинираните. 

Европарламентът настоява за председател на ЕК да бъде избран някой от водещите кандидати на европейските политически формации - Манфред Вебер от дясноцентристите, Франс Тимерманс от социалистите и Маргрете Вестагер от либералите. Тази позиция е подкрепяна от германския канцлер Ангела Меркел, но среща опозицията на френския президент Еманюел Макрон, припомни ДПА.

В рамките на срещата на Г-20 през уикенда германският канцлер Ангела Меркел намекна, че само Манфред Вебер и Фарнс Тимерманс са кандидатите, които могат да бъдат избрани за председателското място в ЕК.

Без да ги споменава по име, Меркел даде да се разбере, че германецът дясноцентрист от нейното европейско политическо семейство и холандеца лявоцентрист са единствените претенденти за поста. Това оставя европейският антитръстов комисар Маргрете Вестагер извън надпреварата, съобщава Bloomberg.

„И двамата водещи кандидати, които аз наричам единствените реални водещи каниддати, са в надпреварата и двамата гарантират, че процесът с водещите кандидати ще продължи и в бъдеще“, заяви тя в събота. „Намираме се на път, който може би ще направи възможно намирането на решение утре (в неделя – бел. ред.)“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
Ами нали уж парламента ги избира......... Сега лидерите ли? Ми за какво е тоя парламент? Само хрантутници :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още