IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Сега ЕС е на ход, ако иска да постигнем компромис за Brexit

Визитата на премиера в Уелс е втората спирка от обиколката му из главните съставни части на Обединеното кралство

20:18 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън посети местни фермери в Уелс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън посети местни фермери в Уелс. Снимка: Ройтерс

Първо Шотландия, после Уелс: Новият премиер Борис Джонсън в момента е на голямо турне. Но континенталните градове не са включени в маршрута на британския премиер - и това е необичайно. Не само защото бившите премиери са го правили, но и защото Великобритания напуска ЕС на 31 октомври 2019 г.

Освен ако споразумението за Brexit, договорено от предшественика на Джонсън, не бъде прието или договорена алтернатива, това ще доведе до твърд Brexit, за много от последствията от който се страхуват и от двете страни на канала. Но правителственият говорител в Лондон даде да се разбере, че премиерът няма намерение да пътува до Европа за преговори, ако няма сигнали от там, че европейците са готови да направят отстъпки в преговорите.

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че на ход в преговорите за Brexit сега е Европейският съюз, предаде Ройтерс.  

По време на днешното си посещение в Уелс той отново посочи, че не желае Великобритания да напусне ЕС без споразумение, но че за всеки случай тя трябва да се подготви за такъв изход.



"Ако те не могат да направят компромис, то ясно е, че ние трябва да се подготвим за Brexit без споразумение, - каза Джонсън. - Сега всичко зависи от ЕС, сега те са на ход, те трябва да ни потърсят, ако искат ние да направим това."

Визитата на премиера в Уелс е втората спирка от обиколката му из главните съставни части на Обединеното кралство. Вчера той бе в Шотландия, очаква се да посети и Северна Ирландия.

В Уелс го очакваха трудни срещи с местни фермери, които се опасяват, че ще изгубят европейските си пазари при излизане от ЕС без споразумение. Председателката на Националния фермерски съюз Минет Батърс, цитирана от Асошиейтед прес, заяви по повод на визитата на премиера, че Великобритания изнася 40 процента от агнешкото си месо, като по-голямата част от този износ е за ЕС. "Ако ЕС ни наложи мита, къде ще отидат тези 40 процента?", попита тя. А Хелън Робъртс от Националната асоциация на овцевъдите направо обвини Джонсън, че си играе на "руска рулетка с аграрната индустрия".

Джонсън посети птицеферма в Южен Уелс, след което обеща, че правителството ще подкрепи фермерите, ако "положението с техните пазари се усложни".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още