IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата италианска коалиция се споразумя за управленската програма

Поддръжниците на Движение "Пет звезди" гласуват онлайн дали да подкрепят предложеното обединение

14:30 | 03.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианското антисистемно Движение "Пет звезди" и Демократическата партия оповестиха във вторник управленска програма, която да е основа на ново коалиционно правителство, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Двете партии, които традиционно са противници, се споразумяха да съставят ново правителство, за да се избегнат предсрочни избори след разпадането миналия месец на предишната коалиция на движението и крайнодясната "Лига".
Поддръжниците на "Пет звезди" гласуват онлайн дали да подкрепят предложената коалиция. Резултатите се очакват по-късно днес.

Партиите публикуваха управленска програма в 21 точки. Начело на списъка е ангажимент да се използва следващия бюджет за насърчаване на икономическия растеж, с обещанието това да не застраши държавните финанси.

Италия е на второ място в ЕС като съотношение на държавния дълг към БВП. В управленската програма се отправя призив за повече гъвкавост от страна на Брюксел за преодоляване на "прекалената строгост" на съществуващите бюджетни правила.

Двете партии обещават и да въведат минимална работна заплата, да избегнат планирано повишаване на ДДС върху продажбите и да увеличат разходите за образование, научноизследователска дейност и социални помощи. В програмата се иска още данъчно облагане на дигиталните компании и учредяване на държавна банка за насърчаване на развитието на южните райони на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
ЛилиПутин не харесва тази коалиция!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
При запазване на грешния начин за работа на Европейската централна банка, всяка политическа коалиция в Италия е с подсигурен провал.Устойчивият просперитет на държава от еврозоната е възможен, когато Европейската централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още