IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три урока за Европа от трагедията Brexit

Въпросът, който трябва да се зададе на тези, които ръководят Brexit е какво планират да направят, след като Великобритания напусне ЕС

20:00 | 18.09.19 г. 3
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Пред тези провокации какво трябва да бъде отношението и поведението на ЕС? На какво ни учи кризата Brexit като европейци?

Първо, според Кейзъл, ЕС има право да признае, че Brexit е предизвикателство за единството на ЕС и целостта на единния пазар.

Или казано по друг начин, ЕС е ценностна общност, тъй като интересите и отношенията между членовете не са просто трансакционни.

Британците винаги са предприемали трансакционен подход спрямо Европа. Джонсън е най-лошият пример и той никога няма да разбере защо не може да има раздвижване в ЕС по тези ключови въпроси. Това е неговият проблем, а не ЕС. 

Второ, скорошното поведение на Обединеното кралство ескалира предизвикателствата на ново ниво. Всъщност то поставя на риск самите преговори.

Ако Обединеното кралство иска твърд Brexit, така да бъде. Но когато правителството се постави над закона, неговото поведение става въпрос от международна загриженост.

ЕС има право да спре преговорите. Главният преговарящ за Brexit от стрната на блока Мишел Барние говори за „парализа“. Сега Доналд Туск трябва да определи условията за възобновяване на преговорите.

Докато Обединеното кралство е член на ЕС, трябва да спазва правилата.

Така че тези условия трябва да включват потвърждение на Великобритания, че тя ще зачита парламентарния суверенитет и върховенството на закона.

По-рано тази година, когато Тереза ​​Мей поиска удължаване на Brexit до 30 юни, то беше предоставено при условие, че Великобритания проведе европейски парламентарни избори.

Както Доналд Туск каза тогава, това е необходимо, "защото сме европейци."

Е, днес европейците са не по-малко европейци. Същото послание трябва да се повтори - в случая за Борис Джонсън, отново и отново.

Третият и последен урок за ЕС е да се припомни, че във всяка криза има възможност.

Ако някоя от движещите сили зад вота за Brexit е загрижена за демокрацията, то сега е моментът да изкара наяве този аргумент.

ЕС не представлява заплаха за демокрацията. Блокът е гарант за демокрацията в Европа. Това е така, защото ЕС е не само съюз на държави (Европа 1) и на пазари (Европа 2), но и е Европа на гражданите (Европа 3).

Като граждани на Европа, ние живеем в първата транснационална представителна демокрация в света, управлявана от върховенството на закона и програмирана с уважение към човешкото достойнство. Имаме права, имаме глас и имаме вот.

Въпросът, който трябва да се зададе на тези, които манипулират Brexit, не е защо те искат Великобритания да напусне ЕС, а по-скоро какво планират да направят, след като Великобритания си тръгне? Това е въпросът, който никога не се поставя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
ЕС е най-кретеноидната диктатура в историята на Европа. Ако Шарл де Гол или Р. Шуман възкръснат и видят този ЕС и своята Франция с президент извратенец и завзета от нигъро-талибани, веднага пак ще умрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
ЕС не представлява заплаха за демокрацията. Блокът е гарант за демокрацията в Европа. Това е така, защото ЕС е не само съюз на държави (Европа 1) и на пазари (Европа 2), но и е Европа на гражданите (Европа 3).Като граждани на Европа, ние живеем в първата транснационална представителна демокрация в света, управлявана от върховенството на закона и програмирана с уважение към човешкото достойнство. Имаме права, имаме глас и имаме вот.------------Де да беше така. Събират се на клубна сбирка главите на правителствата и си избират лицето Урсула ... за бъдещ председател на ЕК и Чак Тогава тази световно неизвестна дама започва да ни обеснява каква политика ще следва. Парламентът ще не ще ще приеме кандитатурата след някакви корекции в програмата. После ще се предложат някакви хора, повечето също така световно неизвестни за шефовое на комисии и после те ще ни заливат с директиви и регламенти, а ние ще трябва да изпълняваме защото иначе ще играе икономическата тояга.До тук не видях нищо демократично. Не трябваше ли първо тези кандидати, които искат да поемат кормилото, да ни обеснят какво искат да правят, а ние да си изберем измежду тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Каква трагедия, тия посмъртно няма да излязат, само много им знаят устите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още