IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският годишен излишък по текуща сметка достигна рекорд през август

Балансът по текущата сметка на страната е на плюс с 2,6 млрд. долара за месеца, с което годишният излишък достига 5,1 млрд. долара

15:54 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският годишен излишък по текуща сметка достигна рекорден размер през август, докато слабото потребителско търсене продължава да намалява вноса.

Балансът по текущата сметка на страната е на плюс с 2,6 млрд. долара за месеца, съобщава Bloomberg. С това годишният излишък достига 5,1 млрд. долара – най-големият от началото на събирането на данни през 1999 г., съобщиха от централната банка.

Данните, публикувани в петък, подчертават размера на икономическите корекции, които са в ход в Турция след миналогодишния срив на лирата и агресивното парично затягане, което сви по-значително местното търсене. За сравнение за същия период на миналата година балансът по текущата сметка бе на минус от 51,6 млрд. долара.

Според данните официалните резерви на страната за месеца са достигнали размер от 254 млн. долара, а капиталовите потоци възлизат на 1,34 млрд. долара.

През август годишната инфлация в Турция достигна най-ниското си ниво от 15 месеца насам, докато лирата беше по-стабилна и като се има предвид ефектът от по-високата база за сравнение.

Потребителските цени са нараснали с 15% през август спрямо година по-рано, като през юли ускорението им бе с 16,7%, показват данни на турската статистическа служба Turkstat. Това е най-ниската им стойност от май 2018 г., като е и под прогнозите на анализатори, които очакваха около 15,5%.

В същото време през септември централната банка в страната обяви поредното намаляване на лихвите, което надхвърли прогнозите.

Комитетът по паричната политика намали основната ставка (едноседмична репо ставка) с 325 базисни точки до 16,5% от 19,75% в четвъртък. Очакванията на анкетирани от Bloomberg 31 анализатори варираха за свиване с между 125 и 400 базисни пункта, при средна стойност 275 базисни пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още