Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Турция изненада с ново по-силно от очакванията свиване на лихвите

Комитетът по паричната политика намали основната ставка до 16,5% от 19,75%, очакванията бяха за свиване с между 125 и 400 базисни пункта

Турция изненада с ново по-силно от очакванията свиване на лихвите

Снимка: Ройтерс

Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване на лихвите, което надхвърли прогнозите, докато балансира призивите за драстично облекчаване от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган с крехките настроения на пазара.

Комитетът по паричната политика намали основната ставка (едноседмична репо ставка) с 325 базисни точки до 16,5% от 19,75% в четвъртък. Очакванията на анкетирани от Bloomberg 31 анализатори варираха за свиване с между 125 и 400 базисни пункта, при средна стойност 275 базисни пункта.

Подтикнат от Ердоган и усещайки горещината на „пазар на ръба“, гуверньорът Мурат Уйсал следва рекордното парично облекчаване през юли с втория си смел ход, който все още оставя лихвите доста над инфлацията. Тъй като икономиката започва да се затруднява да компенсира спада по време на рецесията и има малко място за фискални стимули, централната банка заема централно място в икономическата политика на Ердоган, който вярва, че високите лихви причиняват, а не ограничават растежа на цените.

Още по темата

„Слабостта на инвестиционния апетит и условията на пазара на труда подкрепят решение за по-нататъшни съкращения“, заяви анализаторът на JPMorgan Chase & Co. Ъркан Чебечи преди обявяването на решението. „Това може да увеличи желанието на централните банкери да облекчат политиката с бързи темпове“. 

Турската лира поскъпна веднага след решението, след като централната банка намали разходите по заемите с повече от очакваното, като инвеститорите не обърнаха силно внимание на забавянето на инфлацията през следващите месеци, което ще помогне за защита на атрактивната доходност на валутата.

Валутата поскъпна с 1,3% след решението. 

В края на юли Турската централна банка намали основния си лихвен процент, предприемайки промяна в паричната си политика след уволнението на предишния управител на банката от президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Турският президент, който не веднъж се обявяваше за противник на високите лихвени проценти, заяви, че бившият управител на централната банка Мурат Четинкая "не е следвал указанията".

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., беше сменен в началото на юли с президентски указ със заместника си Мурат Уйсал. Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че е необходима „пълна ревизия“ на централната банка на страната.

Според Ердоган Турция вече е платила „тежка цена“ за грешките на Четинкая, които включват неуспеха му да общува с пазарите, както и невъзможността да вдъхне доверие.

 
По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Борсата в Румъния влиза в индексите на FTSE Russell за развиващите се пазари