IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция изненада с ново по-силно от очакванията свиване на лихвите

Комитетът по паричната политика намали основната ставка до 16,5% от 19,75%, очакванията бяха за свиване с между 125 и 400 базисни пункта

14:30 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване на лихвите, което надхвърли прогнозите, докато балансира призивите за драстично облекчаване от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган с крехките настроения на пазара.

Комитетът по паричната политика намали основната ставка (едноседмична репо ставка) с 325 базисни точки до 16,5% от 19,75% в четвъртък. Очакванията на анкетирани от Bloomberg 31 анализатори варираха за свиване с между 125 и 400 базисни пункта, при средна стойност 275 базисни пункта.

Подтикнат от Ердоган и усещайки горещината на „пазар на ръба“, гуверньорът Мурат Уйсал следва рекордното парично облекчаване през юли с втория си смел ход, който все още оставя лихвите доста над инфлацията. Тъй като икономиката започва да се затруднява да компенсира спада по време на рецесията и има малко място за фискални стимули, централната банка заема централно място в икономическата политика на Ердоган, който вярва, че високите лихви причиняват, а не ограничават растежа на цените.

„Слабостта на инвестиционния апетит и условията на пазара на труда подкрепят решение за по-нататъшни съкращения“, заяви анализаторът на JPMorgan Chase & Co. Ъркан Чебечи преди обявяването на решението. „Това може да увеличи желанието на централните банкери да облекчат политиката с бързи темпове“. 

Турската лира поскъпна веднага след решението, след като централната банка намали разходите по заемите с повече от очакваното, като инвеститорите не обърнаха силно внимание на забавянето на инфлацията през следващите месеци, което ще помогне за защита на атрактивната доходност на валутата.

Валутата поскъпна с 1,3% след решението. 

В края на юли Турската централна банка намали основния си лихвен процент, предприемайки промяна в паричната си политика след уволнението на предишния управител на банката от президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Турският президент, който не веднъж се обявяваше за противник на високите лихвени проценти, заяви, че бившият управител на централната банка Мурат Четинкая "не е следвал указанията".

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., беше сменен в началото на юли с президентски указ със заместника си Мурат Уйсал. Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че е необходима „пълна ревизия“ на централната банка на страната.

Според Ердоган Турция вече е платила „тежка цена“ за грешките на Четинкая, които включват неуспеха му да общува с пазарите, както и невъзможността да вдъхне доверие.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още