IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания не спази срока и все още няма номиниран еврокомисар

Отказът на Лондон да предложи свой кандидат отлага встъпването в длъжност на новата комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен

14:50 | 23.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството в Лондон не отговори в определения краен срок - до полунощ - на писмото от Европейската комисия във връзка с това, че още не е номиниран кандидат за еврокомисар, каза говорителят на комисията Мина Андреева, цитирана от ДПА.

"Комисията ще анализира ситуацията и ще реши какви да са следващите й стъпки, ако има такива, когато сметне за подходящо", каза тя, допълва БТА.

На 14 ноември ЕК заведе наказателна процедура заради отказа на Лондон да предложи еврокомисар, както изисква договорът за ЕС. Британските власти трябваше да отговорят до 22 ноември - необичайно кратък срок при наказателните процедури на комисията. 

ЕК поясни, че срокът е толкова кратък заради нуждата новата комисия да встъпи в длъжност възможно най-скоро. Ако британските власти не изпратят отговор навреме, или ако отговорът не е задоволителен, комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура.

За новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен встъпването в длъжност на 1 декември остава твърда цел, уточни преди седмица говорител на комисията. Той не пожела да каже дали съществува правна пречка новата комисия да поеме задълженията си, без бройката на комисарите да е попълнена. На практика отказът на Лондон да предложи свой кандидат отлага встъпването в длъжност на новата комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен, коментират експерти.Правният риск за блока се състои в това, че всички решения, взето от новата ЕК, могат да бъдат оспорени в съда.

Британският премиер Борис Джонсън отказва да номинира еврокомисар с аргумента, че страната му напуска ЕС и че на 12 декември британците ще гласуват на общи избори.

Това е поредното предизвикателство пред Великобритания на фона на заплитащата се сага около излизането ѝ от състава на ЕС. Последно Лондон получи отсрочка до 31 януари, за да изпълни Brexit. Дотогава страната е част от съюза и се налага да изпълнява задълженията, свързани с членството.

„Разводът“ между Великобритания и ЕС вече беше отлаган три пъти след първоначално определения краен срок през март 2018 г. на фона на липсата на каквато и да е ясна визия на британския парламент за конкретен изход.

ЕК също така действа и като надзирател на условията на конкуренция в ЕС и всички решения за сливания и придобивания, които тя взима, сега ще могат да бъдат оспорвани в съда. Останалите 27 страни от блока се подготвят за решение, което ще подчертае законността на формирането на новата ЕК без присъствието на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Проблемът на ЕС е, че все още гледа на ВБ като потенциален съюзник. Ако успее да преодолее това заблуждение, нещата много бързо ще се наредят. А и отношенията на двете страни ще стъпят на много по-здрава основа, което ще бъде от полза за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още