IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да внимават за политическата долна граница на лихвите

Те трябва да се опитат да обяснят по-добре предимствата на своите политики на широката общественост и по този начин да ги направят по-приемливи и ефикасни

13:34 | 13.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германските политици дори обсъждат дали да забранят отрицателните лихви за частни спестявания. Вестниците в цялата страна съобщават, ако банка някъде в страната се осмели да прехвърли негативните ставки към своите клиенти. Много вестници и политици обвиняват ЕЦБ в изземване на спестяванията на обикновените хора.

Швейцарската банкова асоциация отива дори по-далеч, като твърди, че „отрицателните лихви са трудни за съгласуване с швейцарските ценности“ и че е „неморално“ да се възнаграждават хората за трупане на дългове. Честото използване на термина „наказателна ставка“ подчертава това нормативно тълкуване на лихвената политика.

Това е проблем и комуникационен провал на централните банки. Нито едно емпирично проучване за предимствата на отрицателните лихви не може да убеди някой, който има традиционен подход. Ако смятате, че натрупването на дълг е лошо или дори неморално, и че спестяването е добродетел, едва ли сте стимулирани да измените поведението си, ако лихвите се променят.

В резултат на това паричната политика става неефективна. Тя се фокусира върху стимулиране на заемането, макар че по-силното частно потребление би имало още по-голям ефект върху съвкупното търсене и би направило инвестиционните разходи естествено по-печеливши.

Централните банки просто трябва да бъдат честни и ясно да заявят, че е в техен интерес търговските банки да прехвърлят лихвената политика към своите клиенти - дори и ставките да са отрицателни - тъй като целта на негативните проценти е домакинствата да спестяват по-малко и да консумират повече.

И накрая, от изключително значение е да се обясни необходимостта от нетрадиционната парична политика на домакинствата, тъй като те съставляват всички избиратели. Ако гласоподавателите смятат, че централните банки провеждат политики, които не са от полза за тях, и ако се чувстват несправедливо санкционирани, е по-вероятно да поискат повече демократичен контрол върху паричната политика.

Централните банки трябва да знаят, че това застрашава тяхната независимост. Те трябва да се опитат да обяснят по-добре предимствата на своите политики на широката общественост и по този начин да ги направят по-приемливи и ефикасни.

Този подход може да има по-голям шанс за стимулиране на икономиката, отколкото по-нататъшното намаляване на лихвите или задържането им на отрицателна територия за по-дълго. При сегашните нива на ставките изглежда, че политическата долна граница е достигната в Европа. За ново понижение на лихвите от централните банки ще са необходими или силна рецесия, или много успешна комуникационна стратегия. Засега и двете изглеждат малко вероятни през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 9
s3
преди 4 години
Отирцателните лихви са нещо отлично за всички нас. Така фържвата има повече приходи с които да покрива разходите си, както и може да имитира повече пари за да се облегчаваме с количеството им. Всичко това води до управление с повече пари, но е нужно хората да разберат, че това е за тяхно добро. Да им се обясни, да им се презентира, да им се втълпи дори, че лихвите трябва да са отрицателни завинаги и да се знае че ще е таа и утре и завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mangalistan
преди 4 години
В момента *** гявола и то докато е у въздуха...Скоро,много скоро никой няма да ще хартийките и криптовалутите ви...Замо злато и земя ще е ценно да притежаваш.Земята ще ви спаси от глада който се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
scott
преди 4 години
Муахахахахахахахахахахахахахаха!Тез, лихвите, отрицателните, работът "добре" само в Япониа! Щот си ги възпитават в самурайски дух от малки. Господаря ти върти сделките как му скимне, ти требва само да казваш хай и да не очакваш нищо.Решиха, че това ше мине и при белата раса? НЕТ,НАЙН И НИХТ! Просто тез, дет ги направиха отрицателни финансово и личностно ВЕЧЕ НЕ СА В ПАЗАРА! НЕ ЗИМАТ 15-ТИ ЗАМЕ, ДА СИ ПЛАТЪТ 2-РАТА ИПОТЕКА И НЕ МЕЧТАЯТ КАК ШЕ ОТВОРАТ МАГАЗИН ЗА КНИГИ, ЗА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ДА РАБОТЪТ И ДА ЗАДЛЪЖНЯВАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.Съгъ, тез, кукловодите, си викат - ше напраим пропагандас, че жабите пак да врекат от радост, че и сварени.Уж сичко си е както си требва. Ама се лъжът еврей върсъс еврей. Днеска купиш акции, утре се окаже, че мошето ги бил зомбирал и вече са на нула само от една статиес. Е, нема кака. това ви е икономиката. Край на инвестирането в стойност, разрастване откъм основата и средата на пирамидата и т.н. САМО ВЪРХОВЕ, ОТ КОТИО ПАДАШ У ПРОПАСТТА И АК47.УРА ДРУГАРИ! Ного е вълнуващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Долната граница / прага на търпимост / не се определя само от неговата математическа стойност . Има един много по- важен момент и той е свързан с времето на тяхното приложение . Така че , ако нещата изглеждат добре - това нищо не означава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още