IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Гледам на ЕС като на застраховка живот

Brexit е „призив за събуждане“ за съюза, който трябва да стане „привлекателен, иновативен, креативен“, казва канцлерът

12:50 | 16.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;EPA/FILIP SINGER</p>

Снимка: EPA/FILIP SINGER

Германският канцлер Ангела Меркел даде интервю за британския Financial Times, в което се изтъква като „last woman standing“, последната голяма защитничка на многостранността, мултилатеризма, договорното партньорство на многото държави. 

Но посланието, което тя предава в едно от редките си интервюта, е спешно. В здрача на кариерата си - нейният четвърти и последен мандат, който ще завърши през 2021 г., Меркел е решена да запази и защити мултилатеризма, концепция, която в епохата на Тръмп, Brexit и възраждащата се Русия никога досега не е изглеждала толкова застрашена.

Това е „твърдото убеждение“, което я ръководи: преследването на „най-добрите ситуации, в които печелят всички“ и „когато партньорствата в полза и на двете страни се прилагат в световен мащаб “.

Тя признава, че тази идея попада „под все по-голям натиск“. Според нея системата на наднационалните институции като ЕС и Организацията на обединените нации „по същество е поука от Втората световна война и от предходните десетилетия“. Сега, тъй като много малко свидетели на войната са все още живи, важността на този урок избледнява, пояснява Меркел.

Разбира се, президентът Доналд Тръмп бил прав, че органи като Световната търговска организация и ООН се нуждаят от реформа. „Няма никакво съмнение, че е така“, казва тя. „Но не поставям под въпрос мултилатералната структура на света“, пояснява Меркел.

Германия е големият бенефициент на НАТО, разширения ЕС и глобализацията. Свободната търговия отвори огромни нови пазари за нейните автомобили, машини и химикали. Прикрита под американския ядрен чадър, Германия почти не трябваше да мисли за собствената си сигурност. Но възходът на национализма заплашва да хване Германия икономически и политически неподправена. В този смисъл Европа е от ключово значение за германските интереси, както и за своята идентичност, признава Меркел.

Ето защо тя иска да укрепи ЕС - институция, която тя, може би повече от всеки друг жив политик, олицетворява. Тя помогна на Европа да се справи с дълговата криза в еврозоната, макар и донякъде прекалено: тя държеше Европа заедно, когато налагаше санкции на Русия заради анексирането на Крим; тя поддържаше единство в отговор на травмата Brexit.

Напускането на Обединеното кралство ще продължи да тежи над Брюксел и Берлин - отброяването на срока за сключване на търговска сделка ще съвпада с председателството на Германия в ЕС през втората половина на тази година. Берлин се притеснява от една Великобритания след Brexit, която си запазва правото да се отклонява от правилата на ЕС по отношение на вноса на стоки, правата на работниците, данъците и екологичните стандарти, които биха могли да създадат сериозен икономически конкурент. 

Но Меркел остава предпазлив оптимист. Brexit е „зов за събуждане“ за ЕС. Според нея Европа трябва да отговори, като усъвършенства своята игра, като стане „привлекателна, иновативна, креативна, добро място за научни изследвания и образование. „Тогава конкуренцията може да бъде много продуктивна“, посочва тя.

Германия сама по себе си била твърде малка, за да упражнява сама геополитическо влияние, продължава канцлерът. Това означавало, че трябва да се използват всички предимства на вътрешния пазар. Нейният голям извод: „Гледам на Европейския съюз като на нашата застрахова живот“. Изречение като за учебниците по история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Ритник отзаде и трябва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
На геронтокрацията в ЕС ще и трябва не зов, а електрошок за да се събуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още