IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте значението на закриващите борсови аукциони в Европа

Моделите за търговия в последния момент отразяват промени в пазарната структура, които трудно ще се обърнат

09:03 | 03.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Натовареният финал на пазарите на акции е болезнен за брокерите, които са изправени пред по-големи разходи, докато водещите борси като London Stock Exchange, Deutsche Börse и Euronext се възползват изключително много от аукционите. Търговете не само че изсмукват бизнеса от по-евтините алтернативни места за търговия, а и борсите могат да налагат по-големи такси.

Моделите за търговия в последния момент отразяват промени в пазарната структура, които трудно ще се обърнат.

Един от факторите е възходът на пасивното инвестиране чрез борсово търгувани фондове. Портфейлите трябва да бъдат ребалансирани и хеджирани в края на деня, възможно най-близо до цената на затваряне.

Друг усилващ ефект е широкото използване на усъвършенствани компютърни стратегии за търговия. Мнозина използват алгоритъм, базиран на претеглена според обема цена, за покупка и продажба на големи поръчки. На теория те разпределят поръчката през целия ден, но са подготвени, за да се възползват от по-натоварените периоди. Тъй като такива има в последните 30 минути на деня, компютрите често концентрират техните поръчки тогава.

Това се отразява и на начина на работа на активните фонд мениджъри. Вместо да правят фундаментален анализ на балансите и печалбите, някои разглеждат поведението на други инвеститори по „количествен“, систематичен начин.

Bloomberg, например, инвестира сериозно в анализ на настроенията, за да пресее огромното количество новини, които всеки ден преминават през популярния му терминал. Обемът в пиковите моменти може да достигне 1000 статии, социални публикации и отчети в секунда

„Виждаме все повече инвеститори да преминават от дискреционно управление на фондове към по-систематично инвестиране“, изтъква Гари Казанцев, ръководител на количествените технологични стратегии в Bloomberg.

Трендът се самозатвърждава. Фонд мениджърите се опасяват, че при спокойни пазарни условия поръчките им ще бъдат изместени от агресивни трейдъри и цените ще се движат срещу тях, така че те често изчакват края на деня, за да търгуват.

За да намали зависимостта от шепата основни борси, Cboe Global Markets, Aquis Exchange и Credit Suisse въведоха конкурентни закриващи аукциони, които подбиват борсовите такси. Те придобиха известна инерция, но някои фонд мениджъри се страхуват, че има рискове от по-нататъшно раздробяване на пазара.

„Това е опасно нещо, защото води до фрагментиране на ценообразуването - но мога да разбера защо хората са загрижени за аукционите“, казва пожелал анонимност ръководител на търговията с акции в голям мениджър на активи със седалище във Великобритания.

Натискът за по-кратки търговски сесии е друго следствие от тази тенденция, но това не би променило същината на проблема. За европейските търговци натоварените следобеди ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Тази статия алко не я разбрах, твърде специализрана за фонд менажери и познавачи на борсовите сессии отвътре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още