IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи смъртен случай в Европа на заразен с коронавируса от Китай

Китайска туристка на 80 години е починала във Франция

13:57 | 15.02.20 г.
<p>
	Пасажери преминават през летище &quot;Шарл дьо Гол&quot; край Париж. <em>Снимка:&nbsp;Anita Pouchard Serra/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Пасажери преминават през летище "Шарл дьо Гол" край Париж. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg 

Китайска туристка на 80 години е починала от новия коронавирус във Франция. Това е първият потвърден смъртен случай от заболяването извън Азия, предава АФП, като цитира френския министър на здравеопазването Анес Бюзен.

Досега са регистрирани само три смъртни случая извън континентален Китай – във Филипините, Хонконг и Япония, съобщава БНР.

Починалата китайска туристка е от провинция Хубей, където се намира град Ухан – епицентърът на заразата. Тя е пристигнала във Франция на 16 януари и е била поставена под карантина в болница на 25 януари.

Появилият се в края на миналата година коронавирус досега отне живота на над 1500 души в Китай, повечето в провинция Хубей.

Франция обяви, че на нейна територия има 11 потвърдени случая на новия коронавирус, като 6-има заразени са в болница.

Дъщерята на починалата възрастна китайка също е заразена, но се смята, че се възстановява, каза Бюзен.

Днес Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че новият коронавирус COVID-19 е засегнал 67 хил. души по света, предава БТА.

В континентален Китай починалите от коронавируса са 1523 души от 66 492 заразени основно в централната провинция Хубей.

В Хонконг заразените са 56, като 1 е починал. В Япония заразените са 262, от които 218 са на борда на круизен кораб на пристанище в Йокохама, а 1 човек е починал.

Вирусът се открива и при граждани на САЩ, Сингапур, Австралия, Франция, Русия, Испания, Тайван, Малайзия, Южна Корея и други.

Китайските официални институции твърдят, че новият коронавирус е дошъл от диви животни, продавани на пазара в Хуан – столица на провинция Хубей в Централен Китай, която има 11-милионно население, пише БГНЕС.

Китайските власти предприеха безпрецедентни мерки, като решиха да преустановят временно транспортните комуникации от и до Хуан с цел ограничаване разпространението на вируса. Хуан е ключов транспортен център за превоз на стоки от вътрешността на Китай до крайбрежието, както и за търговския трафик север—юг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още