IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска отново да харчи и ето как ще го направи

Ревизираният бюджет на новото правителство превижда увеличение на разходите, но откъде ще дойдат парите?

10:49 | 18.02.20 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Промените в кабинета на руския президент Владимир Путин ще отворят път за повече правителствени разходи след продължителни ограничения.

Но Кремъл няма намерение да хвърля на вятъра години на бюджетна дисциплина. Увеличението на разходите на федералното правителство до 22,4 трлн. рубли (350 млрд. долара) до 2022 г. ще бъде финансирано с комбинация от по-големи дивиденти на държавните компании и пари от фонда за черни дни, посочват от финансовото министерство.

Фискалното облекчение цели да стимулира икономическия растеж, който упорито остава под 2%, както и подобряването на жизнения стандарт на фона на подготовката на Путин за промяна на управлението след края на мандата му през 2024 г. Премиерът Михаил Мишустин каза по време на първата си среща с новия кабинет миналия месец, че хората имат нужда „ да усетят разликата“ в живота си колкото се може по-скоро. 1 1

Промените в бюджета показват увеличение на разходите всяка година до 2022 г. Най-голяма част от тях ще дойде от петгодишната инфраструктурна програма, наречена Национален проект, която трябваше да започне миналата година, но бе забавена. Още 4 млрд. рубли бяха прибавени към общата предвидена сума, след като през миналия месец руският президент обеща повече социални придобивки.

Дял от средствата ще дойдат от фонда на правителството за черни дни, където се съхраняват част от приходите от петрол. За да се заобиколят законовите ограничения за използването на тези пари за редовни плащания, правителството изготви сделка, в рамките на която фондът купува от централната банка значителен дял от най-големия кредитор в страната. От своя страна институцията ще пренасочи получените средства към правителството.

Други източници на средства включат увеличение на дивидента на държавните компании и по-ефективно събиране на данъци, заяви миналия четвъртък финансовият министър Антон Силуанов.

Финансовите корекции, направени след срива в цената на петрола от 2014-2015 г., оставиха Русия с достатъчно пространство за увеличаване на разходите. Минималната цена на петрола, зададена в бюджета, е 52 долара за барел – една от най-ниските сред водещите страни производителки, показва проучване на JP Morgan Chase & Co.

По-рано този месец Путин заяви пред правителството, че Русия трябва да се възползва от тази възможност, тъй като „може да не получи друг шанс“ да харчи по този начин.

През тази година основна част от парите, които руският президент е заделил за публични разходи, ще бъдат предоставени на бедни семейства с деца. Втората по големина социална група са новите майки, тъй като правителството – наред с другото, се опитва да се справи и с разрастваща се демографска криза в страната. Училищата и бедните райони също ще получат финансиране, показва ревизираният бюджетен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 10 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Така е! Идеята ми е че руския капитализъм не е по-добър примерно от този в САЩ. За разлика от белите държави той е на фаза първоначално натрупване на капитала и се случва само и изключително по престъпен начин. Това е най-бързата и ефикасна форма за концентриране на средствата за производство, през която са минали всички. И да ми се представя този процес, закъснял със 100 години в русия за някаква великодържавническа политика е просто тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Мръсно бельо има не само във всеки дом, но и във всяка държава , но изглежда у нас има най много желаещи да се ровят из него и от там ПРАВЯТ СВОИТЕ ИЗВОДИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Вероятно прекалявам, но тази нация наистина има проблеми и аз се надявам наистина да положи усилия за да ги реши, а не да се самоунищожава. Две страшные трагедии потрясли страну. В подмосковном Долгопрудном мать выбросила с 15-го этажа двух маленьких сыновей - четырех и семи лет. А в Москве отец столкнул с балкона свою 23-летнюю дочь."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Ето ти още един случай, след който спирам да ровя из руските сайтове. Много неприятно, но истината за тези дохора(протохора) такава. "Верховный суд Хакасии приговорил дедушку и бабушку к 15 и 9 годам лишения свободы соответственно за то, что они сожгли внука в печи, сообщила региональная прокуратура. Инцидент произошел в 2019 году в деревне Харой, передает РИА Новости со ссылкой на прокуратуру."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Разбрах че се възхищаваш от руските традиции и ти намерих една не много лицеприятна, но показателна за руската действителност : 53-летний мужчина, применяя физическую силу, отобрал находившегося на руках у супруги 2-летнего внука, женщину выгнал из дома, а ребенка с целью убийства затолкал в горящую печь, заявили в СК"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Малоумнко, средната пенсия в русия е малко по ниска от тази в България. А минималната заплата е почти два пъти по-малка от тази в милата ни татковина. Така че не се изказвай неподготвен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
..... "тук е за хора с акъл и образование..." като чета коментарите ти тук, както този така и другите се чудя, ти какво правиш тук. Разбира се че само ти и стоена разбирате от инвестиране и е срамота да ви безпокоим , нали? Ми плещете си глупостите , но си седнете някъде дваминцата и си хортувайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 11
korn
преди 4 години
Нашите песионери са зле точо заради Русия и предните путиноподобни. Едно време като фалира и се разпадна великото СССР фалира и България и парите за пенсии на днешните пенсионери изчезнаха. Но въпреки че не сме ядрена сила или богати на природни суровини, с много труд българския народ успя да стабилизира държавата и днес българския пенсионер не е по зле от руския. Всяка година даваме милиарди за газ на Русия, с тези пари нащи пенсионери щяха да са най добре в цял свят. Разбираш ли къде е разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 6
LaCosta
преди 4 години
Ей голям *** тоя Путин!Я виж само как гледа - със сигурност сутрин пие кръв от пеленаче!И пак иска да харчи, ей! Не се нахарчи тоя разсипник. Как не му идва на ум да остави руските пенсионери като нашите на по 250-300 лв ами тръгнал да прахосва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Празноглавите си ходете в Бултаймс, Епицентър, На всеки километър и тн. кремълскопомийни ями! Тук е за хора с акъл и образование, виж как се казва сайта - кво правите тук трoлове, дет една акция не сте купили през живота си, а като купите шише евтина ракия си мислите, че сте инвестирали?! Айде, всяка жаба да си знае гьола! Вашите глупости си ги плямпайте на яз. Копринка и на Бузлуджа пред кривите глави с ниски чела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още