IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с коронавируса - чрез потискане или смекчаване?

За да се избегне бедствие, солидарността между държавите трябва да е толкова силна, колкото и тази вътре в тях

09:15 | 29.03.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Солидарността между държавите трябва да бъде толкова силна, колкото и в рамките на самите тях. Финансовата нестабилност и задаващата се рецесия (вероятно депресия) ще нанесат огромни щети на развиващите се страни. МВФ посочва, че инвеститорите вече са изтеглили 83 млрд. долара от нововъзникващите икономики. Спадът в цените на суровините, от които зависят много от тези държави, е много дълбок.

Тези страни трябва да се справят също с разпространението на вируса и отслабването на вътрешното търсене. Способността им да управляват този вътрешен и външен натиск е ограничена. Резултатът може да бъде големи икономически и социални бедствия. Самият МВФ вече е изправен пред 80 искания за спешна финансова помощ. Общата дупка във външното финансиране на развиващите се икономики вероятно ще надхвърли кредитния капацитет на фонда. 

Тези уязвими страни ще се облагодетелстват, ако държавите с високи доходи успеят да потиснат болестта и да спасят икономиките си. Това обаче няма да се случи в краткосрочен план. Развиващите се страни ще се нуждаят от много помощ, която ще е от полза също за икономическото им възстановяване. Вирусът е общо предизвикателство. Такова е и предстоящият глобален спад. Практичността и исканията за солидарност оправдават щедрата помощ.

Същото е вярно и за еврозоната. Определящата характеристика на валутния съюз е, че отделните членове се отказват от фискалната автономия и суверенната валута в полза на колективните механизми. По време на световната финансова криза това като цяло фалира редица страни членки. Може обаче да се твърди с увереност, че това беше до голяма степен по тяхна вина.

Тази пандемия не е по вина на никого. Ако еврозоната не прояви солидарност в такава криза, нейният провал няма да бъде нито забравен, нито простен. Раните ще са дълбоки, може би смъртоносни. Без видима солидарност в криза, за която никой не е отговорен, европейският проект ще бъде морално, а може би и практически мъртъв.

Освен това трансграничната помощ не може да бъде само финансова. Ще е необходима и медицинска помощ. Решаваща стъпка ще бъде прекратяването на големия експортен контрол, който осуетява медицинските вериги за доставки.

За щастие болестта, с която сега се сблъскваме, не е толкова лоша, колкото чумните епидемии, които многократно са опустошавали живота на нашите предци. Все пак това е нещо, което на практика никой от нас не е изпитвал. Това е практическо предизвикателство, което трябва да бъде посрещнато с добре информирани решения. То е и етично такова. Трябва да осъзнаем и двата аспекта на решенията, които трябва да вземем.

Вдъхват ли лидерите спокойствие и разумни ли са? Борим ли болестта, като в същото време минимизираме икономическите щети? Гарантираме ли защитата на най-слабите хора и държави? Даваме ли предимство на солидарността пред враждебността и на глобалната отговорност пред насочения навътре национализъм? Стремим ли се да завещаем един по-добър пост-пандемичен свят, а не по-лош? За разлика от вирусите, хората имат избор. Избирайте умно, призовава Уулф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 4 години
За да се води борба с някакъв вирус трябва да знаем как се пренася той и какъв е механизма на действието му. С ИЗУМЛЕНИЕ КОНСТАТИРАМ НЕЩА, КОИТО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЕ НИ СЕ КАЗВАТ ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗВАМЕ ОТ ВИРУСА?!!Влизаме в сайта на МЗ и четем "Информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус 2019-nCov"ВПЕЧАТЛИХА МЕ СЛЕДНИТЕ ТЕКСТОВЕ СВЪРЗАНИ С ПРЕДАВАНЕТО НА ВИРУСА:" Въпреки че ИЗТОЧНИК НА ИНФЕКЦИЯТА СА ЖИВОТНИ, вирусът се предава от човек на човек. Към момента НЯМА ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. ИЗГЛЕЖДА вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат."ИЗЛИЗА, ЧЕ ИЗТОЧНИКА НА ИНФЕКЦИЯТА СА ЖИВОТНИТЕ, А РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО МУ ПО ВЪЗДУШНО КАПКОВ ПЪТ Е ПОД ВЪПРОС!!!!!!КАТО ПЪЛЕН ЛАИК В ТАЗИ МАТЕРИЯ МЕ ВПЕЧАТЛЯВА И ФАКТА, ЧЕ ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ПРОЦЕСИ СЕ ПРЕДАВАТ ПО КРЪВЕН ПЪТ И КАКТО Е НАПИСАНО В ОБРЪЩЕНИЕТО НА МЗ :"Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат ЕВЕНТУАЛНО да се предават от човек на човек.Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от КАМИЛИ, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от КОТКИ - циветки."ВИЖТЕ И ЧАСТ ОТ ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА КОИТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ: "избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни.избягвайте контакт с животни, техните екскременти или ***." !!!!!!!!ОЩЕ ЕДИН НЕОСПОРИМ ФАКТ: Вируса се предава чрез екскременти и ***, което налага извода , че съществува и продължава да съществува в СТОМАШНО ЧРЕВНИЯ ТРАКТ!!НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ ИЗТОЧНИК НА ЗАРАЗАТА Е ХРАНАТА И ТО ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД - например пилешкото ?!!!А нямахме ли и ние някакво вкарана и заразено от ПОЛША пилешко месо?!!Защо се мълчи за всичко това?! ЩАБА ЗА БОРБА С КОРОНА ВИРУСА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ИНФОРМАЦИОННО БЮРО, КОЕТО НИ ДЕПРЕСИРА С НЕГАТИВНИ ДАННИ , но не и с информация изнесена от МЗ , от която мислещи хора могат да се възползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Ако не се развие "стаден" имунитет, то как ще се справим изобщо с вирусът? ВИНАГИ той ще "дреме" някъде, ще се предава в по-малки общности и - когато хората бъдат освободени от карантината, ще избухне отново. Тук такива общности са хъхpeшките, които властите явно не могат или не щат да озаптят. И какво - ще стоим под карантина, докато икономиката се срине окончателно и започнем да мрем от глад ли? Отделно - за укрепването на индивидуалният имунитет - огромно значение имат природните и психологически фактори - чист въздух, топло време, слънце, възможността да излезеш навън, да се порадваш на цветята, на пробуждащия се след зимата живот. И точно в тоя момент управляващите дивaци ще ни забранят носът си да показваме навън !!! Чувам - бургаският кмет заповядал дори пейките от парка да приберат, сакън хората да не се покажат на слънчице - вместо да заповяда да турят на всяка пейка например по една кутия с еднократни дезинфектиращи кърпички !!! Вече съм 100% сигурен, че идиoтизмът на управляващите e много по-страшен не само от някакъв си ситен вирус, но и от чума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още