IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терапия с антитела дава ранни, но обещаващи сигнали за борба с коронавируса

Учени са успели да създадат антитела, които побеждават коронавируса в лабораторни условия

20:55 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Учени са успели да създадат антитела, които могат да победят новия коронавирус в лабораторни условия – ранна, но обещаваща стъпка към намирането на ефективно лечение за COVID-19.

Експерименталното лечение с антитела е успяло да неутрализира вируса в клетъчни култури, съобщава Bloomberg. И макар постигнатият напредък да е все още ранен етап в евентуалното разработване на лекарство – преди опитите върху животни и хора, антителата може да се окажат успешни при лечението на коронавирус и свързани заболявания в бъдеще. Тяхното прилагане може да бъде както отделно, така и в комбинация на медикаменти, се казва в проучване, публикувано в понеделник в списание Nature Communications.

Тепърва обаче предстоят допълнителни изследвания, за да се потвърдят заключенията в клинична среда, както и как точно антителата побеждават коронавируса, се посочва в изследването на Беренд-Ян Бош от Университета в Утрехт и негови колеги.

Антителата от вида 47D11 атакуват протеина, който дава на коронавируса характерната му форма и му позволява да навлезе в човешките клетки. По време на експеримента на учените от Утрехт антителата са успели не само да победят вируса, отговорен за болестта на Covid-19, но и сходен на него вирус с подобен „шипчест“ протеин, който причинява Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Новината за обещаващото откритие не успява веднага да обнадежди инвеститорите. Минути след 20:30 ч. българско време водещите американски индекси са преобладаващо на отрицателна територия. Измерителят на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 0,86% или малко над 200 пункта. Спад записва и широкият показател S&P 500, който се разделя с малко над 0,5%.

Т. нар. моноклонални антитела са създадени в лаборатория протеини, които наподобяват естествените антитела в човешкото тяло, с които то се бори с бактерии и вируси. В този случай учените са използвали генетично модифицирани мишки, които да произвеждат различни антитела срещу протеина на коронавируса. След период на наблюдение е било установено, че 47D11 има неутрализиращо действие. След това учените са преформатирали антителата, за да създадат „човешка“ версия, става ясно от проучването.

„Моноклоналните антитела, атакуващи уязвими части от повърхността на вирусния протеин, все повече се приемат за обещаващ клас медикаменти срещу инфекциозни болести и са показали терапефтичен ефект върху редица вируси“, посочват в своя материал Бош и неговите колеги.

Моноклоналните антитела имат успех и при лечението на рак. Медикаменти като Keytruda на Merck & Co. и  Herceptin на Roche Holding AG са едни от най-добре продаващите се в своя клас. Две подобни терапии с антитела показаха обещаващи резултати и в борбата срещу ебола.

Компании като Regeneron Pharmaceuticals Inc. също работят върху лечение с антитела срещу коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още