IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След вдигането на блокадите Европа затъва в регулаторно блато

Белгийците трябва да си избират "социален балон", а италианците са длъжни да носят маски прави, но не и седнали

12:53 | 11.06.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В понеделник Белгия промени правилата си, като увеличи броя на хората, които могат да бъдат включени в балона, до десет. Рукур бързо решил, че иска да се види с майка си и други роднини в градината й идната неделя. „Хубаво е, че смекчиха правилата за социалния балон, но те още са сложни. През цялото време трябва да броиш с кого се срещаш всяка седмица“, казва Рукур.

Белгия усъвършенства усилено и други правила. Неотдавна страната разреши на жителите си да пазаруват в съседна страна, ако могат да докажат, че най-близкият еквивалентен магазин в Белгия е най-малко на 15 км разстояние.

В община Баарле-Насау границата между Белгия и Холандия преминава през магазин за дрехи. Сега той трябва да спазва различни правила след блокадата в различните страни. Холандските власти позволяват на магазините да отварят по-рано, отколкото белгийските, така че собственикът на магазина може да отваря половината си магазин и да блокира достъпа до рафтовете в белгийската част.

По на север Дания смекчи ограниченията си за пътуване за лични цели през май, като позволи на влюбени двойки от съседна страна да я посещават, ако могат да покажат снимки или съобщения, доказващи, че са били с датчанин през последните шест месеца. Протести на защитници на личните данни накараха правителството да промени правилото. „Ако кажете, че имате връзка и го посочите писмено, това е достатъчно“, заяви правосъдният министър Ник Хаекеруп пред датска телевизия.

В по-топла Италия, в Южна Европа, основен приоритет е обезопасяването на бреговете това лято. Първоначален план в Италия за отделяне на плажуващите с плексигласови стени беше отменен, след като предизвика обществено недоволство. Същото се случи и с по-екологична алтернатива на стени от бамбук.

Когато италианските плажове отвориха отново през май, уиндсърфингът беше позволен, но събирането на тен беше забранено. С изключение на други плажове, където беше точно обратното. Сега повечето плажове могат да имат и двете дейности. Правителството поиска от местните власти да решават сами как да избегнат струпването на много хора.

В Леричи, град с пасторални къщи на италианската Ривиера, кметът Леонардо Паолети подготвял план няколко месеца. Правилата са прости – някои плажове са резервирани за собственици на имоти, казва той. Други са само за гости на хотели. Навсякъде другаде може да се споделя каквото е останало.

Всички плажуващи трябва да резервират място на пясъка предварително с помощта на мобилно приложение.
Не е необходима резервация за скалите на крайбрежието. Те са запазени за ограничен брой собственици на жилища и техните близки, които трябва да показват картите си за самоличност, номера на социалната си осигуровка и да предоставят подписана декларация, че могат да седят на скалите.

„Къде е вирусът няма никакво значение. Важното е, че има правила, а нашата работа като кметове е да ги прилагаме“, отбелязва Паолети.

Някои правила смущават дори кмета. Например сладоледените фунии. Правилата за тях варират значително в Европа. Много хора не знаят дали те са разрешени или не. В Леричи някои продавачи на джелато са упреквани от представители на централното правителство в региона, че предлагат фунии вместо само хартиени чаши. „Не разбирам защо“, казва Паолети. Според него сладоледът може да се предлага във фунии. „На този етап нищо вече не ми се вижда смислено“, отбелязва той.

На фона на всички регулации малко са хората в Европа, които се оплакват, че са били изключени от авторите на правилата. „Ние сме забравените по време на кризата“, заяви Съюзът на независимите секс труженички в отворено писмо до белгийския премиер.

В понеделник в опит да възобнови работа съюзът предложи собствен набор от правила, вариращи от носене на маска до проветряване на стаята. Те може да им позволят да се върнат на работа, ако правителството го одобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Виж сега, наш Ватьо е класически болшевик, кау.нь! Пр.ости, но емоционално праведни хора са нужни, които не задават въпроси, не мислят, но силно любят и мра.зят. Е, наш Ватьо е точно от тях. Хем ***, като сибирски ватенки, хем дълбоко убеден в правата вяра. Всички ще ни вкара в кон.цлагер, за да ни вади душата и ще спи като сукалче с чиста съвест. Ватьо си е направо диагноза. Вчера плю.еше по Вапцаров, че се притесних да не си прехапе езика, та да не му стане нещо то толкоз жл.ъч! Прости му Боже, че си му определил такава промисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
ватника дори не подозира колко скоро ще му дръпнат столчето. нека твори като за последно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
може би много от нас ще го направят много скоро. виж как нео-болшевиките за завладяли Сиатъл и предстоят и други градове. и това всичко ще дойде и в Европа. ще се окаже, че родината на болшевиките е място свободно от болшевики. кой знае, не бързай да говориш по въпроса. не знаеш какво предстои.не вярвай на тези, които ще ти кажат, че добрите мирни времена ще се върнат. няма, аз ти го казвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Спокойно можеш да си стягаш куфара и заминавай за Масква или Пхенян, там всичко е чудесно и уредено.Остави хората да се мъчат, ти хващай влака и заминавай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
ЕС ?Блато ?Нееее, всичко е цветя и рози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още