IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят Wirecard: Как Маркус Браун вкара концерна във фалит

Това е урок за сривовете в света на бизнеса, за вярата в технологията, егоизма на инвеститорите, помията и алчността за величие

08:15 | 29.06.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Wirecard бързо нарастваше през първото десетилетие. Лесно надвишаваше собствените си прогнози за растеж от година на година. Целта за около 30 процента растеж годишно се постига толкова надеждно при всички малки и големи икономически спадове, че анализаторите потриваха учудено очи.

Между 2010 г. и 2018 г. приходите нараснаха от 271 милиона евро на 2 млрд. евро, а печалбата (Ebitda) - от 73 млн. евро до 560 млн. евро. Паричният поток съответно също расте. Само един размер изумява критичните анализатори на голяма международна банка: „Въпреки че от Wirecard отчитат по-високи приходи, печалби и парични потоци година след година, дългът бързо нараства. Бордът на директорите никога не успя да ми обясни причината“. Между 2010 г. и 2018 г. общите задължения нараснаха от 260 милиона евро на 3,9 милиарда евро и в шест от деветте години дългът се увеличи повече от приходите.

Един анализатор от Warburg, който задава неудобни въпроси относно паричните наличности, бе заменен. Анализатор от Commerzbank, който нарича негативните статии в печата „фалшиви новини“, остава на поста си. И списания като Focus Money така или иначе виждат във Wirecard една „безпрецедентна история на растежа". На повтарящите се сериозни обвинения почти не се обръща внимание.

Много инвеститори обичат Браун заради неговото визионерство. При Wirecard винаги става дума за всичко: данни, изкуствен интелект, интернет на нещата и света на утрешния ден. Духът на Силициевата долина, който Браун обожава.

През лятото 2018 г. цената на акцията нарасна до над 195 евро, изпълнителният директор достигна върха на своята популярност. Старият финансов свят най-накрая е заменен от ново поколение, което разбира технологията, дигитализацията и иновациите: Wirecard изхвърли Commerzbank от Dax, първата класа на германските акции.

Никой не иска да чуе обвинения, като тези на службата за разследвания Zatarra от 2016 г. - за пране на пари и измами. Феновете на Браун гонят малкото останали критици в чат стаи, борсови форуми и в Twitter. Главният изпълнителен директор окрилява това с почти безкраен поток от туитове, в допълнение има и поздравителни съобщения от пресцентъра.

Когато пазарната капитализация на Wirecard достига 24 милиарда евро, с което става по-висока от тази на Deutsche Bank, Браун казва в интервю за Handelsblatt: „Със сигурност имаме потенциал да достигнем пазарната стойност до над 100 милиарда евро през следващите години“.

През 2019 г. ръководството на Wirecard мечтае за наистина голяма хапка: поглъщането на Deutsche Bank. Първоначално проектът се е наричал „Louis XIII“, след това „Projekt Panther“. Handelsblatt разполага с първоначалния план, който вече очертава капиталовите изисквания, участващите хора и структурата на новия финансов гигант.

McKinsey представи анализ на възможностите, според който комбинация от банка и fintech компания би генерирала шест милиарда евро печалба годишно до 2025 г. Мениджърите на Wirecard дори се свързват с банкери от Deutsche Bank, но в крайна сметка предварителните разговори се провалят. Според вътрешни източници Wirecard не е искала да погребе изцяло плана. При достигане на определена цена на акцията той е трябвало да бъде активиран отново. Но това няма да се случи.

Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Tisafarn
преди 3 години
Днес, навсякъде спекуланти и еднодневки. За 10 години искат да глътна половината свят....явно системата е пред колапс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Ironhorse
преди 3 години
Прави ми впечатление на натрупване на скандали:1. Сименс през 2008-10 за подкупване на цели правителства.2. Дизелгейт ... още не е приключил3. Тази измама ...4. Робовладелеца ТьонисА колко ли още има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Напротив, поне за мен имаше доста нови неща. Като например че wirecard са искали да лапнат дойче банкасъ. И други любопитки. Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
а как вече бех казал, кой иска да рискува са е момента с тая шитня, не кат се качи горе на 100вка .... Ей го било е на кинта и е скокнало на тройка което е х3 .... просто по-добрия вариант от търкане на билетчета дет и без тва са безмислени, а на часова графика тва ми сочи +185% .... BUY NOW и ако стане то ше си заслужава, ако не стане йебига и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Борсовите измами точно в Германия са доста чести. Системата там е прогнила от корупция, но не и на битово ниво и затова си мислим, че "там не правят така".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
един човек не мое вкара концерна във фалит, тва за балалайките, просто тоя е изкупителната жертва как беше оня трейдър Jerome Kerviel дет обра пешкира за Сосиете Женераль с 5те млрд. ... а там банкерите са го ползвали кат *** на повикване, ако не изкара тия 20% неа му платат нищо и тоя е треало да рискува кат за световно .... Аз не мислим че с WDI се е случило нешо различно, началниците са му казали да напрай еди колко си % и тоз е сложил некъде 2 млрд. обаче на борсата има само 4/5 банки дет минават сички поръчки и са ги нaeбали лекичко кат са играли срещу тях .... мхм така стаа на "слободния пазар" .... Не мое те засекат чак толко много с 2/3/5 млн. щот са малко ама сложиш ли милиард вече си личи на квото и да било и щи ги земат тва от ясно по-ясно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Боян Асенов
преди 3 години
А аз си мислих, че там такива неща не стават ;d
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Най-интересния анализ по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още