IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят Wirecard: Как Маркус Браун вкара концерна във фалит

Това е урок за сривовете в света на бизнеса, за вярата в технологията, егоизма на инвеститорите, помията и алчността за величие

08:15 | 29.06.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Сривът

В Германия по-рано беше немислимо компания от Dax да се срине в рамките на броени дни. Как успя да се стигне до това?

Обяснение може да се намери в структурата на групата. Дори след преминаването си към Dax 2018 Wirecard все още се управляваше като малка средна компания. На върха беше патриархът и основен акционер Маркус Браун. Браун се обгражда с многогодишни довереници.

Александър фон Кнуп е един от тях, бивш консултант на PwC, роден в Бразилия. Високият възпитаник на Berkeley с аристократичен вид е вътрешен одитор на Wirecard от 2005 г. През 2014 г. е повишен в ръководител на Wirecard Bank. Само около 150 от приблизително 5000 служители работят там, но това все още представлява сърцето на групата. Още през 2005 г. Wirecard пое малка банка за търговия с ценни книжа от Рейнланд и по този начин получи банков лиценз.

През 2018 г. Кнуп стана финансов директор. Браун го оценява не на последно място и поради факта, че никога няма амбиции за върха. Мениджър на Wirecard описва счетоводството на Кнуп като "хаотично". Други го възприемат като сериозен опит да хвърли светлина върху заключените области на баланса на Wirecard - с ограничен успех.

Този мениджърски тип е често срещан при Wirecard: от дълги години във фирмата, лоялен и верен към свръх властния шеф. Противоречията са рядкост, дори и в надзорния съвет. Улф Матиас, бивш банкер от Франкфурт и лоялен довереник на Браун, ръководи Надзора повече от десетилетие. Матиас беше подкрепян от Щефан Клестил, син на бившия австрийски президент Томас Клестил. Маркус Браун е инвестирал свои частни средства във фонда на технологичния инвеститор. А реален контрол при такива връзки едва ли е възможен.

Но има възмездие, когато през 2019 г. британският бизнес вестник Financial Times в каскада от около 40 статии разглежда критично историята на успеха на Wirecards. Отново става въпрос за измама, пране на пари и манипулиране на баланси, този път в азиатската централа в Сингапур. Преглед от външната адвокатска кантора Rajah & Tann открива неправилни резервации в за до 9 млн. евро, но те са лесни за поправяне, твърдят от германската компания.

За пореден път репутацията на Wirecard изглежда спасена - също и защото старият защитен механизъм сработва. Отново се твърди, че хедж фондовете залагат на падащите цени и са били информирани за новините предварително. След искане за проверка от страна на мюнхенската прокуратура финансовият надзор Bafin застава на страната на Wirecard и налага двумесечна забрана за продажбите на късо - уникален процес в историята на германската борса.

Англосаксонските инвеститори разкритикуваха решението, но курсът се успокои. Също така, защото германските власти дори започнаха наказателни разследвания срещу двама репортери на FT. Координирали ли са журналистите публикуването на своите статии с продавачи на късо? Wirecard иска да докаже това с тайни звукозаписи, но искът, който е бил разгледан от Handelsblatt, се основава на нестабилни източници.

Малко след това отговорният репортер Дан МакКръм продължава с анализите. През октомври 2019 г. той публикува може би централната статия в случая Wirecard. Според нея важният бизнес с трети страни партньори, така наречените трети страни приобретатели (TPAs), е повече от съмнителен.

Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Tisafarn
преди 3 години
Днес, навсякъде спекуланти и еднодневки. За 10 години искат да глътна половината свят....явно системата е пред колапс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Ironhorse
преди 3 години
Прави ми впечатление на натрупване на скандали:1. Сименс през 2008-10 за подкупване на цели правителства.2. Дизелгейт ... още не е приключил3. Тази измама ...4. Робовладелеца ТьонисА колко ли още има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Напротив, поне за мен имаше доста нови неща. Като например че wirecard са искали да лапнат дойче банкасъ. И други любопитки. Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
а как вече бех казал, кой иска да рискува са е момента с тая шитня, не кат се качи горе на 100вка .... Ей го било е на кинта и е скокнало на тройка което е х3 .... просто по-добрия вариант от търкане на билетчета дет и без тва са безмислени, а на часова графика тва ми сочи +185% .... BUY NOW и ако стане то ше си заслужава, ако не стане йебига и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Борсовите измами точно в Германия са доста чести. Системата там е прогнила от корупция, но не и на битово ниво и затова си мислим, че "там не правят така".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
един човек не мое вкара концерна във фалит, тва за балалайките, просто тоя е изкупителната жертва как беше оня трейдър Jerome Kerviel дет обра пешкира за Сосиете Женераль с 5те млрд. ... а там банкерите са го ползвали кат *** на повикване, ако не изкара тия 20% неа му платат нищо и тоя е треало да рискува кат за световно .... Аз не мислим че с WDI се е случило нешо различно, началниците са му казали да напрай еди колко си % и тоз е сложил некъде 2 млрд. обаче на борсата има само 4/5 банки дет минават сички поръчки и са ги нaeбали лекичко кат са играли срещу тях .... мхм така стаа на "слободния пазар" .... Не мое те засекат чак толко много с 2/3/5 млн. щот са малко ама сложиш ли милиард вече си личи на квото и да било и щи ги земат тва от ясно по-ясно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Боян Асенов
преди 3 години
А аз си мислих, че там такива неща не стават ;d
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Най-интересния анализ по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още