IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да изиграеш правилата: Американци ползват "вратички" при влизането си в Европа

Брюксел препоръчва синхронизирано прилагане на ограниченията за пътуване, но националните правителства правят друго, посочва се в анализ

10:46 | 06.08.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

В Ирландия, където американците могат да пътуват, но трябва да се самоизолират в продължение на две седмици, правителството е изправено пред натиск да затегне мерките за спазване на правилата заради съобщения за американски туристи, които нарушават изискванията.

Кой може да влиза в Европа? Хаосът е пълен

Националните правителства в ЕС дават  противоречива информация за това кой има достъп до тяхната страна. Говорител на министерството на вътрешните работи на Германия заяви, че ограниченията се основават на страната, от която пристигат пътниците, а не на националност, и че хората, пътуващи от Ирландия, няма да бъдат ограничени да влизат в Германия.

Говорителят на летището в Дъблин казва, че всичко, което се изисква за излитане извън страната, е „валидна бордна карта“.

Нидерландското правителство допълва, че граничните изисквания се основават на националността и че американските туристи няма да бъдат допуснати до страната дори да идват от трета страна.

Служители от туристическата индустрия също разказват за тактиките, използвани от граждани на страни с ограничен достъп за влизане в Европа. „Заможните американци използват контактите си, за да получат писма, в които се казва, че се занимават с важен или официален бизнес“, обяснява туристически агент, пожелал анонимност. С такъв документ всеки американец може да пътува, въпреки че все пак ще се изисква да се придържа към местните правила, например да разполага със скорошен отрицателен тест за коронавирус.

ЕС се опитва да координира европейския отговор на границите, като Съветът редовно актуализира своя списък с безопасни страни, но граничните правила остават все пак в компетенциите на националните правителства.

Говорител на Европейската комисия заявява пред изданието по имейл, че  Брюксел „многократно“ призовава правителствата да осигурят координиран подход за прилагане и премахване на ограниченията за пътуване. ЕС наблюдава реакциите от националните столици и ще продължи да го прави до август.

„Ние добре знаем, че като цяло все още липсва общ подход между държавите членки. Самите държави-членки подчертаха необходимостта от общ подход и ние напълно очакваме те да прилагат препоръката съгласувано“, посочва се в съобщението на Комисията.

Серхио Карера, ръководител на програмата „Правосъдие и вътрешни работи“ в Центъра за проучвания на европейската политика, описва ситуацията като „бъркотия“. Според него ограниченията за пътуване се основават повече на политически връзки и реципрочни споразумения, отколкото на грижа за здравето.

Той твърди обаче, че докато мнозина намират начин да заобикалят правилата, за да влязат в държава, в която им е забранено да влизат, други, които имат напълно основателни причини да пътуват, се съобразяват с ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
За по-ярко внушение, спазвай правилата на българската граматика, че се губиш в "словореда".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Доживях!!Люсиен да каже: "АНГЛИЧАНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ДВУЛИЧНИ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
АНГЛИЧАНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ДВУЛИЧНИ КОГАТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАТ ОБЩИТЕ ПРАВИЛА СЕГА НЯКОИ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ ВИНАТА ЗА ТОВА ЗАЩОТО СЛУЧАИТЕ НА ЗАРАЗА РЯЗКО СЕ УВЕЛИЧАВАТ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още