IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне три жертви след терористична атака във Виена

Според властите става дума за професионално подготвени и добре въоръжени нападатели

07:26 | 03.11.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA</p>

Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Няколко души бяха убити и ранени при терористична атака в центъра на Виена в понеделник вечерта. Австрийската полиция говори за поне три смъртни случая, включително извършител, минувач и жена, която по-късно е починала от нараняванията си в болница. 14 души са откарани в болници с наранявания, поне седем тежко ранени.

Атаката е започнала около 20:00 часа (местно време) в квартал с активен нощен живот, където много хора са били навън малко преди началото на новия комендантски час. Там има и синагога. 

“Нападателите, които всяха терор в центъра на Виена тази нощ, са били професионално подготвени и добре въоръжени”, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в ефира на телевизия ORF.

"Те са добре въоръжени, с автоматично оръжие, професионално подготвени. Това определено е терористичен акт и сега има 15 пострадали", каза Курц и допълни, че няколко нападатели се издирват. Той изрази надежда, че тази опасна ситуация ще приключи възможно най-бързо и че Виена ще може да се върне към нормалния живот.
Курц добави, че властите засега не знаят мотивите на извършителите на стрелбата в града.

По-рано днес в Twitter Курц написа, че австрийците няма да се оставят да бъдат сплашени от терора. 

Австрийският вътрешен министър Карл Неамeр също заяви, че очевидно става въпрос за терористична атака. "Операцията все още продължава", каза Нехамър. Поне един извършител все още се издирва. Полицията написа в Twitter, че в нападението са замесени няколко извършители, а Курц добави още, че армията незабавно ще поеме защитата на собствеността във Виена. Това трябва да позволи на полицията да се концентрира изцяло върху борбата с тероризма. Той говори за "отвратителна терористична атака".

Кметът на Виена Михаел Лудвиг заяви по ORF, че все още няма „надеждна информация“ за причините за случилото се. Лудвиг обясни, че по „хората в баровете“ е било стреляно „безразборно“ - особено по тези, които са седели отвън. В момента не може да се прецени дали има „допълнителна опасност“.

За първоначалните подозрения, че един от нападателите е носил колан с експлозиви, Лудвиг каза, че това вероятно е бил манекен. В момента твърдението се разследва по-подробно.

Един извършител е застрелян от полицията. Според Лудвиг мъжът е бил тежко въоръжен. Кметът каза, че нападателите са имали пистолети, автоматични пистолети и мачете. Имало е поне шест местопрестъпления. Съвсем близо до едно от местопрестъпленията има синагога. Видеоклипове, излъчени от частния оператор Oe24 в понеделник вечерта, показаха маскиран стрелец, който изстреля най-малко два изстрела на улицата. Друго видео показва голяма локва кръв пред ресторант.

Все още не е потвърдено дали близката синагога е била цел на нападението, казва говорителка на столицата. Председателят на израелската културна общност Оскар Дойч написа в Twitter, че в момента не може да се каже дали градският храм е бил една от целите. "Това, което е сигурно обаче, е, че както синагогата на Seitenstettengasse, така и офис сградата на същия адрес по време на атаката са били затворени”.

Равинът Шломо Хофмайстер каза пред агенция AP, че е видял поне един човек, който е стрелял по хора, седнали в баровете на улицата под прозореца му. Имало е поне 100 изстрела. 

Полицията призова гражданите да избягват обществени места. „Работим с всички възможни сили. Моля, избягвайте всички обществени места в района на града“, заяви органът Също така беше помолено да не се качват никакви видеоклипове или снимки. „НЕ публикувайте видеоклипове и снимки в социалните медии, това застрашава както спешните служби, така и цивилното население!“

Google маркира едно от местопрестъпленията с предупредителен знак. На Seitenstettengasse на Schwedenplatz в услугата за карти на Google беше показан червен удивителен знак с надпис „Виена - инцидент“. Полицията публикува по-рано в Twitter съобщение, че изстрелите са били направени точно там около 20:00.

За разлика от други европейски мегаполиси, Виена бе пожалена от подобни нападения през последните години. През 1975 и 1981 г. обаче градът преживя две големи атаки с няколко смъртни случая над централата на ОПЕК и градската синагога на Seitenstettengasse.

Европейският съюз осъжда категорично ужасяващото нападение, извършено във Виена, се казва в туит на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Европа осъжда категорично този страхлив акт, който отнема живота на хората и накърнява нашите човешки ценности. В мислите си съм с жертвите и с жителите на Виена след ужасяващата атака от тази вечер. Ние сме редом с Австрия", се казва в туита на Мишел."Не трябва да отстъпваме пред омразата, която се опитва да раздели нашите общества", се казва пък в изявление на германското външно министерство по повод случващото се във Виена, предаде AFP.

"Въпреки че мащабите на тези терористични актове все още не са установени, нашите мисли са с ранените и жертвите в тези трудни часове", се казва в туит на външното ведомство. В него се говори за "ужасяващи и разтърсващи новини", идващи от Виена.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък каза, че французите споделят потреса и мъката на австрийския народ, срещу който е извършено нападение в самия център на австрийската столица. Той подчерта, че е нападната страна съюзник на Франция и че по този начин е атакувана и самата Европа и сподели, че е позвънил на австрийския канцлер Себастиан Курц, за да му изкаже своята подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
абе кръстоносец, виж кво си написал първо, хахахаха цитирам те:"на всеки мюсулманин кайто отказва да поставя Алах над закона..."как пък всичките религиозни фундаменталисти сте с гладък мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ооо фашисче ... ела ела да ти бия ена резана в тъпaтa мyтpа, та да не лаеш къде не те е учила майкаа ти или мое да я викнеш и нея да и покаем на кво да те понаучи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Пак ли плюеш по християните и оправдаваш ислямистите бе резак, за такива като тебе газова камера веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
да не говорим че тва е поредния цирк на запада щот аз съм близо до там, забранено е да се пускат видеа в интернет - добре що след като така би се помогнало да намериш беглеца / бегълците ?! Ми щот е цирк за тва, и цела нощ ми жужаха въртолети на главата за да гонят Михаля в гората .... Същото кат Жу Суи Чарли, Жу Суи Нова Зеландия у джамията, Жу Суи на баба им куpеветe. Освен да чакаме, "ислямистите" да са си забрайли паспортите с бракоразводните на Schwedenplatz на дюнерите щот там се гърмеха, друго не виждам .... Задължително "ислямистки терористи", нема други кви да са, пратени задълже от я Иран, я някоя завършваща на -Стан щот там има ресурси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аз не ги любим особено камилите нит са ми първи приятели, ама не знам що до са не съм видел камиларска страна да мета мюслимански бомби и да налага исляма у християнска / католическа такава. Също и не съм видел опасни оръжия било то за масово поразяване било биологично или квото и да е произведено у чаршафосана страна. Съвсем прocтия отговор на тоя въпрос е защото камилите са *** и манерки, те немат акъл за тия ядрени бомби, сателити, вируси, технологии и квот и да е, всичкото тва се произвежда от ХРИСТИЯНСКИЯ СВЯТ. Аз не знам кво повече има за дискутиране, в такива терористични случаи добрите Военни Християни са обучили лошите Мюсюлманските папагали и са им дали мирна самарянска взривна технология с която си постигат политическите цели ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
В името на демокрацията, на всеки мюсулманин кайто отказва да поставя Алах над закона, трябва да се даде право на избор-газова камера или екстрадиране. Това трябва да важи и за всеки бял европеец който подкрепя исляма, плюе срещу християнските държави в ЕС и възхвалява ислямски терористични атаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
То вече стана анархия тука на запад и кризата все повече, ще се задълбочава Като затворят джамиите(основно проповедите са им Радикален ислям от години). Това единственият вариант да се наложи някакъв ред. На който не му харесва да се връща от там където е дошъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
И с още повече миграция! Заради заемите, необходими за социални програми. Банките не бива да заслабват, те винаги трябва да са тлъсти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ще борим терора с още по мулти-култи, толерантност, гeй паради, социални помощи и разбиране...Венсеремос, но пасаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Поне три жертви след терористическа атака във Виена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още