IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия одобри нов пакет от стимули за бизнеса в размер на 2,5 млрд. евро

Подкрепата включва данъчни кредити за наеми на бизнес помещения и спиране на жилищните наеми, както и отлагане на пенсионните вноски на служителите

11:00 | 07.11.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Италия одобри допълнителен пакет за облекчение на щетите от пандемията за бизнеса, засегнат от повторно наложената блокада в страната, съобщава Bloomberg.

Премиерът Джузепе Конте проведе заседание на кабинета в петък вечерта, за да бъдат одобрени мерките, които ще засегнат допълнителен набор от компании в сравнение с предходния пакет от 5 млрд. евро. Очаква се Италия да похарчи допълнителни 2,5 млрд. евро чрез програмата за допълнителни разходи, споделят служители, запознати с дискусиите. 

Продължаващият ръст в броя на заразените с коронавирус в Европа Италия забрани на своите граждани да напускат или влизат в градовете в рисковите райони. Допълнителната помощ има за цел да защити компаниите и семействата във въпросните райони.

Конте заяви в петък, че пакетът ще включва данъчни кредити за наеми на бизнес помещения от септември до декември и спиране на наемите за жилищата, както и отлагане на пенсионните вноски за служителите. Другите мерки включват бонус за детегледачки от 1000 евро за семейства в рисковите райони.

Блокадите в Италия, макар и по-ограничени от тези през пролетта, застрашават крехката икономика на страната. Очаква се брутният вътрешен продукт на Италия да се свие с 10,5% през тази година при най-лошия сценарий и да се увеличи само с 1,8% през 2021 г.

Преди това правителството одобри пакет от стимули в размер на 100 млрд. евро за защита на италианските компании и работните места. Това увеличава дълга на Италия, вторият по големина в еврозоната, до почти 160% от БВП.

С нарастването на броя на инфекциите и риска от по-нататъшни и по-дълги блокади, Конте може да бъде принуден да поиска от парламента да увеличи дефицита преди края на годината. Италия ще получи 209 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми от Фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС) за инвестиции, които могат да помогнат за стимулиране на растежа на икономиката през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Не смесвай нещата.Кво като имаш нисък дълг след като обществото е простто и гнило и произвежда муутри и корумпирани тарикатии вместо нормални хора.Сигурно правиш разликата как живеят нормалните общества въпреки, че минават през същите неща като нас. След като изработват повече и не се краде като у нас те може да си позволят по-големи харчове във времена на кризи. И до някакви определени нива на задлъжняване това не е проблем. Зависи от производителността и структурата на икономиката им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тоест ние като имаме ниски дългове, значи сме суверенни ?...или те неразбрах ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Ти си супер наивен и изобщо не разбираш какво исках да кажа.Далаверата винаги се плаща по един начин или друг - разликата само е кой плаща за нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Тук в историята на форума на има един Грую, който няколко години разправяше същото и за гръцкия дълг. После знаем какво стана.Ти си поредния лъжец и празнословец по темата.И да не можеш да си ги върнеш заемите означават зависимост, от която няма откачане докато имаш собственост и суверинитет. После може да се пробваш да ги изтъргуваш и тях ако не си се усетил когато му е времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Какво да връщат - това не са заеми, а са числа на екрана на някой компютър - какво има де се връща тук?Фиктивни пари без покритие кой връща и колко ще връща? Как да се разбере, че парите са "върнати" при положение, че тяхната стойност потъва като военен камион във блатото в днешни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ivan_ivanov601
преди 3 години
ИМА ЛИ НЯКОИ ДА ИМ КАЖЕ НА ЖАБАРИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ ЗАЕМИТЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още