IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на британската армия: Има риск от Трета световна война

Ескалацията на регионалното напрежение води до грешни преценки, които може да предизвикат повсеместен конфликт, предупреди Ник Картър

14:54 | 08.11.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Настоящата глобална несигурност и безпокойство на фона на икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия, може да създадат опасност от нова световна война, предупреди ръководителят на британските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

В интервю по повод годишната възпоменателна церемония за убитите и ранените в конфликти, която се отбелязва в неделя, Ник Картър, началник на Генералния щаб на британските въоръжени сили, заяви, че ескалация на регионалното напрежение и грешни преценки в крайна сметка може да доведат до повсеместен конфликт.

„Мисля, че в момента живеем във време, когато светът е много несигурно и тревожно място и, разбира се, динамиката на глобалната конкуренция също е част от живота ни. Мисля, че реалният риск, който имаме с големия брой регионални конфликти, развиващи се в момента, е, че ескалацията може да доведе до погрешна преценка“, отбеляза Картър пред Sky News.

В отговор на въпрос дали това означава, че има истинска заплаха от нова световна война той отговори: „Казвам, че това е риск и трябва да осъзнаваме тези рискове“.

Картър, който застана начело на британската армия през 2018 г., заяви, че е важно да се помнят загиналите в предишните войни като предупреждение за тези, които може да повторят грешки от миналото.

„Ако забравят ужаса на войната, мисля, че има голям риск хората да помислят, че влизането във война е нещо разумно“, каза Картър.

„Трябва да помним, че историята може да не се повтаря, но има ритъм и ако погледнете назад към миналия век, преди двете световни войни, мисля, че несъмнено е имало ескалация, която е довела до неправилната преценка, предизвикала в крайна сметка мащабна война, каквато се надяваме никога вече да не се случи“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
алцхаймерът, алцхаймеръъъът, алцхаймеръъъъът отговорило ехото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хехе ... обратното на остро мозъци се манипулират лесно с такива постчета ... :))) ... колко требва да те е ударил алцхаймерът за да постнеш такова нещо , камо ли да верваш в него ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Ирини Зикидис: Дупе да ви е яко! Победа на Байдън България става фронтова държаваНяколко грантови медии са пуснали опорката Който и да спечели изборите в САЩ, за България нищо няма да се промени. Ще се промени и още как.Такъв коментар направи Ирини Зикидис във фейсбук относно президентските избори в САЩ.Ето какво написа още международната анализаторка: Байдън вече заяви, че за демократите Русия е враг номер едно, а конфронтацията с Кремъл на чужд терен ще бъде гръбнакът на бъдещата му външна политика.Ако той спечели изборите, кордонът на Пилсудски се активизира моментално, и България отново се превръща във фронтова държава както ни нарече една дама от демократическата партия на САЩ през 2015.За немалко чужди и български журналисти, експерти и инфлуенсъри това е отлична новина де помним златните времена на добре платена истерия между 2013 и 2016 Реално, големият грях на Тръмп е един липсата на горещи войни и ескалация във външната му политика. Войните, които той води, са търговски, а всеки демократ ще ви каже, че икономика се оправя най-лесно чрез износ на демокрация. Въобще, помнете ми думата голямо демократизиране ще падне.Тва Сирия, тва Близкия Изток, тва Украйна, тва Беларус, тва Нагорни Карабах няма да остане недемократизирано местенце.Всичко ще заблести от демокрация точно като Косово и Либия, където няколко години след демократизирането, едното е инкубатор за джихадистии съдят президента му за престъпления срещу човечеството, а в другото вече официално има пазар за продаване на роби. Дупе да ви е яко, ако сте някой *** ***, който иска само да живее нормално и да изучи децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
сега ще е по-интересно, защото може да им се наложи да излязат от зоната си на комфорт и шапкаря от рано се усеща, че ше е бъмпи. никой в света вече не им се връзва на демократичните игрички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Цялото нато е съставено от такива заддници нна големи заплати ... Тръмпа с право трябваше да ги натири на майната им ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
как ли си е представял кариерния път. сигурно нещо в строителни войски? Или може би шофьор на дрон? или просто бюрократичен началник с голяма заплата и ранно прнсиониране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
На никой военен не му се воюва и това е напълно логично. Нали те са на първата линия. Воюва им се на цивилните - политици и всякакви други "патриоти", които се крият далече от фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
abdul
преди 3 години
Началник военен, на който не му се воюва. Ми подавай си оставката, бе шапкар. В армията няма място за страхливци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още