IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се е фокусирала върху газови проекти без адекватна оценка

Брюксел не е анализирал дали газовите проекти от общностно значение отговарят на зелените цели на общността, посочва Европейският омбудсман

14:06 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) не е имала адекватни критерии за оценка на газовите проекти от общностно значение, става ясно от проверка на Европейския омбудсман Емили О`Райли. Това заключение се признава и от Брюксел - заради липсата на методология и достатъчно информация в момента не може да се прецени кои проекти са устойчиви и ще подкрепят усилията на общността за намаляване на въглеродните емисии.

От ЕК са информирали Омбудсмана, че кандидатите за включване в списъка с проекти от общностен интерес през 2021 година ще бъдат подложени на по-стриктна процедура.

Проектите от общностно значение обикновено са трансгранични и имат приоритет при различните процедури за одобрение и могат да получат финансиране по Механизма за свързаност на Европа.

Всяка година ЕК актуализира списъка и след последния преглед през 2019 година в него фигурират големи проекти - основно за изграждане на енергийни "магистрали". Сред тях са газовата връзка между България и Гърция (IGB), както и модернизацията на газовата мрежа в България и връзката със Сърбия, свързани с идеята за "Балкански поток".

От общностно значение от години е признат и терминалът за втечнен газ в Александруполис, в който се включи "Булгартрансгаз", както и разширението на газохранилището в Чирен.

Омбудсманът започна проверка на казуса през февруари 2020 година след жалба от екологична организация, която възразява срещу включването на проекти, свързани с изкопаеми горива, в  списъка през 2019 г.

За първи път тогава от ЕК са поискали оценка на обединението на газовите оператори в Европа EntsoG за приноса на новите проекти по отношение на намаляването на емисиите въглероден диоксид. От организацията обаче са приели автоматично, че газовите проекти намаляват емисиите, защото ще помогнат за прехода от въглища към чиста енергетика.

По тази причина и няма как да се оцени реалната полза на новите газови проекти, пише Омбудсманът в своето решение по казуса.

От ЕК допълват в становище, че газовите проекти, които са част от списъка досега, са отговаряли на всички досегашни критерии и имат всички основания да бъдат смятани за важни за развитието на Съюза. Според документите газовите проекти трябва да отговарят поне на един критерий, а именно:

- да спомагат за пазарната интеграция;

- да осигурят сигурност на доставките;

- да гарантират конкуренцията;

- да гарантират устойчивост на развитието.

Новите проекти обаче ще бъдат оценени на базата на устойчивост и във връзка с целите на ЕС за декарбонизация на икономиката и Зелената сделка. В Брюксел вече са започнали да набират предложения и ще публикуват списъка през третото тримесечие на 2021 година.

На този етап от офиса на Омбудсмана не виждат основания за продължаване или за ново разследване по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още