IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas обяви по-малък спад на печалбата си от очакваното

Разходите за риск на банката, отразяващи разходите за лоши заеми, са нараснали с 65,5% до 1,50 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2020 г.

16:09 | 05.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

BNP Paribas предупреди инвеститорите в петък, че доходоносната от търговия с дългови инструменти, която подкрепи печалбата ú миналата година, вероятно няма да се запази трайно, и в същото време даде да се разбере, че най-лошото за кредитния й портфейл заради глобалната коронавирусна криза е отминало, предава Ройтерс.

Разходи, свързани с пандемията от COVID-19, са оказали своето въздействие върху нетната печалба на BNP Paribas през четвъртото тримесечие и банката съобщи, че е заделила повече провизии за заеми, които може да се превърнат в необслужвани.

Най-голямата листната банка в еврозоната е по-оптимистично настроена за 2021 г., като съобщи, че очаква разходите й за риск, отразяващи провизии за лоши заеми, да намалеят спрямо 2020 г. с подобряването на перспективите през второто полугодие.

Друг страничен ефект от пандемията – ръстът на приходите от търговия с инструменти с фиксиран доход, е дал тласък на печалбата през четвъртото тримесечие, но BNP Paribas предупреди, че това ниво на пазарна активност вероятно няма да се запази през 2021 г.

Базираната в Париж банка съобщи, че приходите от бизнеса й с корпоративно и институционално банкиране са нараснали с 6,9% през четвъртото тримесечие, докато приходите от търговията с инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини са скочили с 22% по подобие на ръстовете и при глобалните й конкуренти.

„Тази търговия едва ли ще донесе същите приходи, които генерира през 2020 г. благодарение на изключително интензивната активност на клиентите“, посочи BNP Paribas в комюнике.

Макар че банката се е възползвала от пазарната волатилност, стимулирана от COVID-19, тя също така трябва да се справя с икономическия хаос, породен от пандемията, и се готви за проблеми с изплащането на заеми, заделяйки повече средства за обезпечавана на кредити, които може да се превърнат в необслужвани, подобно на опита на конкуренти като испанската банка Santander.

Разходите ú за риск, които отразяват разходите за лоши заеми, са нараснали с 65,5% до 1,50 млрд. евро през последното тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано.

Въпреки че нетната печалба е намаляла с 13,9% до 1,59 млрд. евро, спадът не е толкова рязък, колкото очакваха анализаторите, и BNP Paribas съобщи, че разходите й за риск трябва да намалеят тази година.

Приходите на банката са се свили с 4,5% до 10,83 млрд. евро, което до голяма степен отговаря на очакванията.

„Тези резултати продължават да потвърждават устойчивостта на рентабилността на групата и счетоводния баланс, както и ползата от диверсификацията“, коментират анализатори от Citi.

Приходите на традиционно силното подразделение на BNP за търговия с ценни книжа и услуги са намалели с 4,5%, което е по-слабо представяне от повечето конкуренти, получили тласък от търговията с ценни книжа в края на 2020 г.

BNP Paribas съобщи, че планира да изплати дивидент от 1,11 евро на акция през май в рамките на наложените от Европейската централна банка ограничения за запазване на капитала. Тя обмисля да изплати повече през четвъртото тримесечие.

BNP Paribas информира в отделно комюнике, че е определила Тиери Лаборд и Ян Жерарген за главни оперативни директори на мястото на Филип Борднав.

Лаборд ще управлява дейностите, свързани с банкирането на дребно, а Жерарден ще остане ръководител на корпоративното и инвестиционното банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още