IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Брьотон: Добре ще е, ако страните от ЕС купят ваксини от Русия и Китай

Само ЕС и САЩ имат капацитета да произведат ваксини за всички свои жители, коментира еврокомисарят, който отговаря за ваксинационната стратегия на ЕС

10:55 | 05.03.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят Тиери Брьотон.<em> Снимка: Европейска комисия</em></p>

Еврокомисарят Тиери Брьотон. Снимка: Европейска комисия

Еврокомисарят не изразява причини за съмнение в ефективността на ваксината „Спутник V", като се има предвид дългата история на научния опит на Русия. „Ще видим дали е добра ваксина, след като Европейската агенция по лекарствата прегледа подробно данните“, коментира той, след като в четвъртък лекарственият регулатор на ЕС обяви непрекъснат преглед на двудозовата аденовирусна ваксина.

Проблемът със „Спутник V" е, че Русия не може да произвежда ваксината масово.

Китай също използва и изпраща в чужбина своите коронавирусни ваксини на Sinopharm и Sinovac. Страната е ваксинирала над 50 млн. свои граждани, малко повече от ЕС като брой, но по-малко като дял от общото население. Пекин цели да ваксинира 40% от населението до края на юли, което е приблизително като целите на ЕС и САЩ.

Русия и Китай може да са готови да изпратят дозите си по целия свят, включително до страните от ЕС, но Брьотон е ясен: само ЕС и САЩ имат капацитет да доставят света. „Повечето страни нямат капацитета да доставят масово“, казва той, като допълва, че ЕС има „отговорността“ да помага.

Еврокомисарят настоява, че страните от ЕС не са загубили доверие в Комисията заради ваксинационната политика. „Намираме се в глобален свят, така че е напълно нормално да не разчитаме само на европейски ваксини“, посочва той, като повтаря коментарите на Курц. "Едно е сигурно - единствените, способни да произведат необходимото за своите граждани и за планетата, са Европа и САЩ“, заключава той.

ЕС ще може да направи между 2 млрд. и 3 млрд. дози до края на 2021 г. - много повече ваксини, отколкото е необходимо на блока. Еврокомисарят е убеден, че ЕС ще има достатъчно дози, за да ваксинира 70 процента от възрастните до края на лятото.

„Като бивш изпълнителен директор знам, че все още имаме много предизвикателства, че винаги е трудно да се проектира капацитетът на фабрика на 100 процента, но съм уверен в напредъка, който виждам на място“, посочва Тиери Брьотон.

Целта на ЕС, в комбинация с обещанието на президента на САЩ Джо Байдън, че всеки възрастен американец ще получи ваксина до май, би означавала, че около 10% от населението на света може да бъде ваксинирано до края на 2021 г., а вероятно и по-рано.

Богатите държави, включително ЕС, обаче спъват достъпа на развиващите се страни до ваксини. ЕС е обещал 1 млрд. дози за COVAX, схема, предназначена да доставя ваксини на страни с ниски и средни доходи. Шефът на Световната здравна организация разкритикува богатите страни, че се презапасяват с дози и остават малко ваксини за инициативата.

Въпреки „отговорността“ на ЕС да помага на страните с ниски и средни доходи, Брьотон казва, че ЕС не е виновен. „ЕС има договор с AstraZeneca, а AstraZeneca има глобална световна мрежа“, каза Бретон. „Задължение и задача им е да направят това, което трябва да направят, за да изпълнят ангажиментите си“, коментира той във връзка със скандала с компанията заради забавянето на доставките.

Същевременно лекарственият регулатор на ЕС е процес на одит на Института за серум в Индия, отдавна считан за основен производител на ваксини за по-бедните страни, за да му разреши да изпраща дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca за блока.

По думите на еврокомисаря откакто ЕС въведе контрол на износа на ваксини, „всичко остава в блока“. Експортният контрол на ЕС отново беше под светлините на прожекторите в четвъртък, след като Италия блокира пратка от 250 хил. дози на ваксината на Oxford/AstraZeneca за Австралия. Този ход е получил одобрението на ЕК.

Скоро Брьотон ще добави нови изпълнителни директори към сутрешните си разговори, включително на Johnson & Johnson’s, веднага щом тази ваксина получи зелена светлина за употреба в ЕС. Очаква се това да стане на 11 март. Еврокомисарят вече подготвя производителите и за нова пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
алексов , развита държава и висок процент ваксинирани не е непременно свързано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
противошапният препарат на рассияните няма да получи одобрение в усато , спорно е колко ще получи и в ЕС ... но да видим . за да получи разрешение за употреба в ЕС трябва и да се произвежда в ЕС , демек производствен контрол на ЕС ... :))) ... който иска . никой не караме на сила . чайниците не признават други ваксини , расияните не признават други ваксини също . според мен да си гледат работата ... :)))топ ваксината в света е европейска , топ производителите също ... айде да се спасяват кой както може ... ние ще се справим в ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Ако руската ваксина успее да получи одобрение от здравните служби на САЩ и Европа, всички ще я купуват и без да ги подканят. Но и при самите руснаци ваксинационната кампания боксува, явно дори те й нямат голямо доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
има разлика между капацитет на производство и личния избор да се вакснеш или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
alex8712
преди 3 години
''само ЕС и САЩ имат капацитет '' - аха, затова ЕС е на едно от последните места сред развитите държави по процент ваксинирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още