IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce отчита рекордна загуба, очаква възстановяване през 2021 г.

Британският концерн планира да намали изгарянето на кеш от 4,2 млрд. паунда през 2020 г. до 2 млрд. паунда в рамките на настоящата година

14:57 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-лошото от кризата с коронавируса остава зад гърба на британския производител на самолетни двигатели Rolls-Royce Holdings Plc. въпреки отчетената рекордна загуба за 2020 г. в размер на 4 млрд. паунда (5,6 млрд. долара), прогнозира главният изпълнителен директор на компанията Уорън Ийст, цитиран от Ройтерс.

Концернът обяви, че темпът на изгаряне на кеш трябва да бъде забавен с 50% през тази година и да се преобърне тази тенденция през втората половина на годината, тъй като глобалните ваксинации срещу коронавируса набират скорост, а авиокомпаниите отново увеличават броя на полетите.

„Най-лошото вече остава зад нас споделя Ийст. Според него Rolls-Royce се намира в добра позиция да се справи с допълнителни сътресения, след като се ангажира да свие разходите и да набере средства. 

„Ние контролираме изгарянето на кеш... Имаме достатъчно ликвидност, за да преминем през тази криза, докато тя продължава“, изтъква Ийст пред журналисти. 

Моделът на Rolls-Royce за таксуване на авиокомпаниите за броя часове, в които двигателите му работят в условия на полет, означава, че голяма част от приходите на концерна са били секнали през 2020 г., тъй като индустрията беше принудена да приземи своите машини заради липсата на търсене на въздушен транспорт на фона на националните блокади. Това принуди Rolls-Royce да търси пари от акционери и да поеме допълнителен дълг в размер на 5,3 млрд. паунда.

Звеното на компанията за гражданска авиация, чиито двигатели задвижват моделите Airbus A350 и Boeing 787, обикновено е отговорно за малко над половината от приходите на групата.

Изгарянето на кеш през миналата година в размер на 4,2 млрд. паунда е в съответствие с очакванията на анализаторите, като от Rolls-Royce планират да намалят това до 2 млрд. долара през настоящата година.

Компанията се раздели с 15% от персонала през 2020 г. и задели 2 млрд. паунда от активите си за продажба.

Основаната през 1906 г. Rolls-Royce отчита загуба преди данъци в размер на 4 млрд. паунда за изминалата година, като резултатът е по-мрачен от прогнозите на анализаторите за загуба от 3,1 млрд. паунда. Това е най-голямата загуба на концерна в неговата история.

От началото на пандемията акциите на компанията са поевтинели с 41%. За последния месец те поскъпват общо с 22%, отразявайки постепенното възстановяване на авиоиндустрията.

Подобряването на паричния поток на Rolls-Royce ще зависи от авиокомпаниите, като в момента броят на полетите е с 55% по-малък спрямо нивата от 2019 г.

Част от плана за продажба на активи на компанията се сблъска с проблеми по-рано тази седмица, след като Норвегия спря продажбата на местното звено на Rolls-Royce Bergen Engines срещу 150 милиона евро поради съображения за сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още