IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в ЕС ускоряват ръста си в края на 2020 г.

Почасовите разходи за заплати се увеличават с 3,7% в последното тримесечие, показват данните на Евростат

15:19 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почасовите разходи за труд в ЕС и еврозоната ускоряват темпа си на растеж в последните месеци на 2020 година. Данните на Евростат показват средно увеличение от 3,3% в страните от ЕС и от 3% в еврозоната в периода октомври - декември 2020 година.

През третото тримесечие статистиката отчете леко забавяне на ръста - от 1,8% в ЕС и от 1,6% в страните във валутния съюз на общността.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Разходите за труд имат два основни компонента - за заплати и разходите, които са свързани с работниците - осигуровки, болнични, компенсации и т.н. От Евростат отчитат, че в края на миналата година разходите за заплати в ЕС се увеличават с 3,7%, а по другия компонент - с 1,8%.

От статистическата служба на ЕС обясняват, че причината за по-бавното увеличаване на разходите, които не са свързани с работната заплата, е във връзка и с редицата облекчения, които властите прилагат за смекчаване на ефектите от пандемията от коронавирус.

Почасовите трудови разходи в ЕС се увеличават с 3,2% в сектора на строителството и с 2,8% - в услугите, показват още данните. Най-съществено обаче е увеличението в нефинансовия сектор (селскостопанство, образование, публични и социални институции и т.н.) - с 4,4 на сто.

По сектори най-значимо се повишават разходите в сегментите като развлечение и почивка (11%), както и в ресторантьорството и услугите по настаняване - с 10,2%. В сектора на настаняване и ресторантьорство разходите на работодателите извън тези за заплати намаляват със 17,6 на сто. Спад от малко над 2% по това перо има и за сектора на транспорта в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още