IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия заплашва да блокира покупката на 100 млн. Covid ваксини от ЕС

Виена настоява да получи по-голям дял от ваксините за общността

15:55 | 30.03.21 г.
<p>
	Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Снимка: архив Ройтерс

Запитан за твърденията на държавите членки, австрийски държавен служител не отрече, че правителството на Курц заплашва да ограничи възможността за закупуване на допълнителните 100 млн. дози.

"Австрия се надява на бързо решение на този въпрос, за да може Комисията да премине възможно най-скоро по договора за допълнителните 100 млн. дози Pfizer", казва се в изявление на Виена, изпратено до медията. Чехия, Хърватия, Словения, Латвия и България са другите страни от ЕС, които подкрепят Австрия в тази битка.

Австрия основава заплахата си на аргумента, че новата сделка се нуждае от единодушно одобрение от страните членки, защото договорът изисква средства от Инструмента за спешна подкрепа и правно одобрение. Други страни обаче отхвърлят обосновката на Виена.

Все пак ходът е мобилизирал адвокатите на ЕС, които проверяват дали заплахата на Австрия има правни основания. Като цяло Комисията не е склонна да влиза в битки с държавите членки и досега португалското председателство на Съвета на ЕС не се намесва, за да реши въпроса. Някои дипломати предполагат, че рисковият ход на Курц в крайна сметка ще бъде възнаграден, защото лидерите просто не искат продължителна битка.

Според други дипломати обаче Комисията вероятно няма да има друг избор, освен да продължи напред, вместо да рискува да загуби допълнителните дози. Според източник на медията Австрия е безсилна да спре възможността за покупка, но добавя, че Виена е добре дошла да се откаже изцяло от съвместната програма за доставка на ваксини.

Не е ясно дали Австрия ще прибегне до законови мерки, за да спре Комисията да упражни опцията за покупка на допълнителните дози.

Досега страните от ЕС като че ли са съгласни, че 1 до 2 млн. от 10-те млн. дози в авансовата допълнителна доставка трябва да се дадат на страни, които се нуждаят от ваксини, включително България, Хърватия, Латвия и вероятно Словакия и Естония. Според двама дипломати някои държави, водени от Полша, обаче не искат да дават допълнителни дози извън пропорционалното разпределение.

На въпрос за позицията на Варшава полски дипломат казва, че "все още чакаме конкретни предложения и ключ за разпределение, които трябва да се появят на масата. Полша последователно подкрепя солидарността“.

Пропорционалната формула на ЕС дава на държавите възможността да купуват ваксини според числеността на населението. Ако дадена държава откаже да закупи пълното си разпределение, тези дози се предоставят на други държави.

Дипломати подчертават, че натискът на Курц е прикритие за факта, че Австрия първоначално не е закупила всички дози от ваксините на BioNTech/Pfizer и Johnson & Johnson, предоставени ѝ от пропорционалното разпределение.

Страните от ЕС няма да получат първите дози от ваксината на Johnson & Johnson преди края на април, тъй като ваксинното вещество трябва да бъде поставено във флакони в САЩ. Вашингтон обаче няма да позволи износ на тези ваксини, докато не се осъществят необходимите доставки на американския пазар.

Двама дипломати от ЕС потвърждават пред медията, че първата пратка от ваксините Johnson & Johnson е значително по-малка от очакваната, въпреки че компанията трябва да изпълни задължението си да достави на ЕС 55 млн. дози до края на второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още