IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган откри голяма джамия в центъра на Истанбул

Тя се намира на емблематичния площад Таксим и ще може да побере 4000 богомолци

21:27 | 28.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган откри нова внушителна джамия в Истанбул, с което изпълнява десетилетна цел и придава религиозна идентичност на емблематичния площад Таксим в центъра на най-големия град в Турция, предава Ройтерс.

Джамията Таксим символично се извисява над паметник на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, чието непоколебимо светско наследство беше подкопано от 20-годишното управление на Ердоган.

След като се включи в петъчните молитви редом с хиляди богомолци, Ердоган заяви, че завършването на джамията е кулминацията на мечта за турците и че призивът за молитва от нея ще бъде чуван „до края на света“.

Ердоган каза пред събралото се множество край джамията, че преди началото на строителството четири години по-рано на мястото дори не е имало помещение за молитва. „Богомолците опитваха да се молят тук върху вестници, мястото приличаше буквално на кокошарник“, посочи той.

Строителството на джамията започна през февруари 2017 г. в проект, ръководен от Ердоган, който е ревностен мюсюлманин, и неговата Партия на справедливостта и развитието, но то беше забавено заради десетилетни съдебни битки и обществен дебат.

В петък официални представители публикуваха в Twitter видео, показващо Ердоган през 1994 г., когато стана кмет на Истанбул, как сочи от върха на сградата към мястото, където твърди, че ще бъде построена джамията. Това е същото място, на която тя се издига сега.

Това е един от многобройните строителни проекти, с които Ердоган остави отпечатък върху Турция, включително огромна джамия, която се издига в азиатската част на Истанбул. Миналата година той превърна в джамия „Света София“ – векове наред най-голямата църква в света преди превръщането й в джамия и музей. Джамия Джамия

Поддръжниците на проекта Таксим твърдят, че няма достатъчно места за молитви за мюсюлманите близо до един от най-оживените хъбове в града. Противниците го смятат за опит за налагане на религиозна нотка на площада, където се намира културен център, посветен на Ататюрк, който беше разрушен и изграден отново.

Комплексът, включващ джамията с две високи минарета, ще може да побере 4000 богомолци и включва изложбена зала, библиотека, паркинг и кухня за супа, съобщава Анадолската агенция.

Откриването съвпада и с началото на протестите само на сто метра от джамията в парка Гези преди да се превърнат в масови протести срещу правителството на Ердоган. Те се разпространиха в цяла Турция през юни 2013 г.

Протестите в Гези започнаха на 28 май 2013 г. след началото на разрушителни работи в една част от парка предишната вечер със срутване на стена и изкореняване на няколко дървета. Те привлякоха малка група протестиращи, които се събраха на мястото.

Годишнината от протестите обичайно се отбелязва на 31 май, когато те ескалираха. През юни същата година стотици хиляди хора излязоха на улиците в демонстрации срещу план за изграждане на реплика на османски казарми в парка Гези.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
levi_desni
преди 2 години
"Ердоган откри голяма джамия в центъра на Истанбул"Новината е радваща за братята мюсюлмани. Чудно ми е друго:- Ако президентът Ердоган я е открил сега, кой и защо я е скрил преди това? Толкова голяма, а да я крият толкова дълго...Майстори са. Евала.;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Още една ли, но то и преди това имаше 10 джамии в центъра на Истанбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още