IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax започна сесията с нов рекорд за всички времена

Борсовите търговци са заети да разчитат последните решения за паричната политика в САЩ и отправят поглед и към решението на АЦБ по-късно днес

10:47 | 04.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Водещият германски борсов индекс Dax започна търговската сесия с най-високата си стойност за всички времена. Бенчмаркът се повиши с 0,5 процента до 16 043 пункта през първите няколко минути. Малко след това Dax се покачи до 16 051 пункта. Водещият индекс за еврозоната EuroStoxx50 започна четвъртъка с ръст от 0,3% до 4310 пункта.

Борсовите търговци са заети да разчитат последните решения относно паричната политика на САЩ. Както се очакваше, Федералният резерв възнамерява да намали обема на своите покупки на ценни книжа от сегашните 120 млрд. долара на месец на стъпки от 15 млрд. долара всеки месец. В същото време председателят на Фед Джером Пауъл потуши на пресконференцията си спекулациите за предстоящо повишаване на лихвите. Wall Street отговори с рекордно високи стойности.

Освен това всички погледи са насочени към Лондон. Експертите не са единни за това дали Английската централна банка (АЦБ) ще бъде първата от големите централни банки, която ще обяви увеличение на лихвите с 0,15 процентни пункта на обяд в условията на постоянно висока инфлация.

За поведенческия икономист Йоахим Голдберг, който оценява проучването на фондовия пазар сред частни инвеститори и професионалисти, „фондовият пазар навлезе в първи етап на еуфория“. Според анализа на настроенията това е предупредителен знак и противопоказател, тъй като много инвеститори вече са купили акции. „Фондовият пазар навлиза в гореща фаза“, казва Голдберг пред Handelsblatt. По думите му обаче заключението, че Dax е напът да се срине, би било погрешно. Защото еуфоричното настроение може да продължи по-дълго, отколкото повечето инвеститори вярват.

Степента, до която еуфоричното настроение може да бъде и бреме, може да се разчете на петролния пазар. Там от седмици цареше еуфорично настроение заради бързо нарастващите цени. Всичко това се изпари, съчетано с падащ оптимизъм за бъдещето. От началото на седмицата цената на барел от сорта Брент намаля с около три процента и вече възлиза на 81,80 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още