IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бундестага не искат Украйна да участва в сертифицирането на "Северен поток 2"

Германия ще се произнесе до 8 януари

19:13 | 12.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Украинският газов оператор "Нафтогаз" и операторът на газопреносната мрежа ГТС нямат право да участват в процедурата по сертифициране на "Северен поток 2", която извършва Германия. Това смята председателят на енергийната комисия в германския парламент Клаус Ернст.

Пред руската информационна агенция ТАСС той коментира, че искането на компаниите има ясна цел - да не бъде допуснато пускането на газопровода в експлоатация. Настояването на Украйна да участва в процедурата се определя от Ернст като намеса във вътрешните дела на ЕС и Германия.

"Нафтогаз" и ГТС заявиха желанието си да участват в процедурата по сертифициране на "Северен поток 2" в края на октомври. Двете компании очакват отговора на германската страна до 14 ноември.

Германският мрежови оператор още разглежда искането на украинските компании. Оттам коментират, че дори и да бъдат привлечени в процедурата, те няма да имат право на вето, с което да спрат използването на газопровода.

Германските власти започнаха процедурата, която ще позволи нормалното търговско функциониране на "Северен поток 2" през септември и привлякоха като заинтересована страна полския газов оператор PGNiG. Очакванията са, че до началото на януари 2022 година Берлин ще публикува своето решение, след като провери дали газопровода отговаря на европейските изисквания.

"Северен поток 2" може да започне работа и без този сертификат, но подлежи на глоби, допълват от ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Общото е, че са ортаци с янките да правят сечено на всичко нормално европейско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
А че ного ясно: какви се явяват наглите укри, че да участват в? Какво общо имат те с този проект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още