IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападният регион е сред тези в ЕС с най-много смъртни случаи при катастрофи

Най-много са фаталните инциденти в Провинция Люксембург в южна Белгия, а най-малко са смъртните случаи във Виена в Австрия

18:30 | 21.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Северозападният регион на България е сред регионите в Европейския съюз (ЕС) с най-много фатални пътни инциденти.

Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г.

В Северозападния регион броят смъртни случаи на 1 млн. души население при катастрофи достига 117, което е най-много за страната. Броят на смъртните случаи на 1 млн. души достига 98 души в Североизточния регион, 97 души в Северния централен регион, 79 на 1 млн. в Южния централен и 78 на 1 млн. души в Югозападния регион.

Най-много са фаталните инциденти в Провинция Люксембург в южна Белгия - (171 загинали по пътищата на 1 млн. жители). На второ място е Região Autónoma da Madeira (165) и Alentejo (156) в Португалия.

В Mazowieckie в Полша са отчетени 133 смъртни случая при пътни инциденти на 1 млн. души.

Смъртните случаи при пътни инциденти са над 100 души на 1 млн. души население и в още два региона в Полша, един регион в Австрия, още един регион в Португалия, пет региона в Румъния.

От друга страна, най-ниските нива на фатални инциденти са регистрирани във Виена в Австрия (6), Стокхолм в Швеция (9) и Берлин в Германия (11).

За да се справи с въпроса за пътната безопасност, ЕС прие Vision Zero - стратегия, която има за цел да намали броя на смъртните случаи по пътищата на ЕС до почти нула до 2050 г. Стратегията си постави първоначална цел за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи и тежките наранявания до 2030 г.

Между 2009 г. и 2019 г. процентът на загинали по пътищата в ЕС намалява с почти една трета (-32%). Това низходящо развитие се наблюдава в над 9 от всеки 10 региона, за които има налични данни. Най-бързите спадове са регистрирани в Сиудад де Мелия в Испания (-100%).

В два региона в Гърция (Sterea Ellada и Anatoliki Makedonia, Thraki), Виена в Австрия, Västsverige в Швеция и Люксембург също регистрират спад от над 60%.

В 19 региона в ЕС обаче загиналите по пътищата се увеличават в този период.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
берлин (предполагам и другите столици в класацията) винаги ме изумява поне центъра (нямам наблюдения околните квартали)- час пик след работа и на свтофара 7-8 коли .. няма задръствания, няма изнервни шофьори .. обествен транспот и много колоездачи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още