IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри присъединяването на Хърватия към Шенген

Все още не е ясно кога точно страната ще стане част от безвизовото пространство на съюза

21:51 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Правителствата на страните членки на ЕС дадоха съгласието си в четвъртък Хърватия да се присъедини към безвизовото Шенгенско пространство на блока, след като Загреб е убедил Брюксел, че ще може ефективно да управлява своята част от външните граници на блока, предава Ройтерс.

Стъпката за Хърватия, която стана член на ЕС през 2013 г. и иска също така да се присъедини към еврозоната, отдавна е чувствителен въпрос заради миграцията.

„Хърватия е готова“, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция след постигането на съгласие от вътрешните министри на страните членки. Комисията препоръча присъединяването на Хърватия към Шенген през октомври 2019 г.

Някои неправителствени групи твърдят, че страната е положила огромни усилия да покаже на ЕС, че може да спира мигранти без документи да преминават в блока, за да си осигури присъединяване към Шенген. Хърватия вероятно ще се възползва от нарасналия туризъм, когато граничният контрол към останалата част от блока бъде премахнат.

Хърватия призна през октомври, че нейни полицаи са участвали в насилствено изблъскване на мигранти по границата с Босна, като са им отказали правото да поискат убежище в ЕС.

Все още не е ясно кога точно Хърватия ще се присъедини към Шенгенската зона, която е смятана за едно от най-големите достижения на ЕС, подкрепящо все по-интегрирана и обединена Европа.

Макар че безпрепятственото движение позволява на гражданите да живеят и работят в границите на ЕС, пандемията от COVID-19 ограничава много от свободите за пътуване. Шенгенската зона има 26 страни членки, включително Швейцария и Норвегия, които не са членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още